La manca de pediatres al CIS Cotxeres fa temps que provoca queixes veïnals. Veïns i entitats qüestionen el funcionament del complex, situat a l’avinguda de Borbó, i que inclou un CAP, un CUAP, un hospital de dia, rehabilitació i un centre sociosanitari. Afirmen que falten pediatres, metges de família i infermeres al torn de nit. També asseguren que l’hospital de dia no dona l’atenció adequada.

La coordinadora d’entitats SAP Muntanya -plataforma en defensa del sistema sanitari públic- ha mantingut diverses reunions amb la direcció del centre i amb el Consorci de Salut Integral de Catalunya i el Consorci Sanitari de Barcelona. De les trobades, han sortit amb propostes i promeses de millores, però asseguren que, de moment, no veuen cap efecte real que solucioni els problemes.

Falten pediatres

Un exemple és el cas dels pediatres. “Des de fa uns mesos no tenim pediatres assignats -comenta Paula Rodríguez, usuària -. Demano visita per al meu fill de 24 mesos i em diuen que provi la setmana que ve a veure si em poden fer un forat. I així m’he tirat gairebé tres mesos”.

A principis d’aquest mes de febrer s’havia d’incorporar un nou pediatra, però sembla que l’especialista no arribarà fins d’aquí a 10 dies. El retard es tradueix en llistes d’espera molt llargues. A més, els veïns consideren que la incorporació d’un nou pediatra no serà suficient i, per això, reclamen un tercer especialista.

Rebuig veïnal a la gestió privada de la salut

Per al SAP Muntanya, la raó principal del mal funcionament del centre és el model de gestió, mig privatitzat. Per això, reclamen que el centre passi a ser gestió pública com qualsevol altre equipament sanitari d’atenció primària. “El principal problema del CIS Cotxeres és tot CIS Cotxeres – afirma Trini Cuesta, portaveu del SAP Muntanya-. És tot el complex sanitari integral, començant pel CAP”. Afegeix que “no tenen recursos humans per donar l’atenció que cal”.

De moment, els veïns han instat els dos consorcis a comparèixer en una assemblea veïnal al mes de març per explicar els plans de millora previstos per revertir la situació. A més, s’estan organitzant per crear un consell participatiu amb dret a veu i vot dins la gestió del centre integral de salut.