La plaça d’Antonio López té els dies comptats. La ponència del nomenclàtor ha informat favorablement sobre el canvi de nom d’aquest espai públic del barri Gòtic.
La plaça passarà a tenir dos noms: a la banda Llobregat de la via Laietana s’anomenarà plaça de Correus, i a la banda Besòs de l’avinguda, s’anomenarà plaça d’Idrissa Diallo. Segons el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, el canvi de nom serà oficial “abans de l’estiu, amb la ratificació al ple de Ciutat Vella”.
Amb aquest anunci, el consistori desencalla el canvi de nom, després que la proposta de rebatejar-la com a Idrissa Diallo recollís 15.000 signatures per ser inclosa en “una multiconsulta que no s’ha pogut fer”, explica Rabassa.
D’un esclavista a una persona morta al CIE
L’estàtua en honor a Antonio López es va instal·lar el 1884 i, tot i que va ser enderrocada el 1936, les autoritats franquistes van reconstruir-la acabada la guerra, amb la col·laboració de l’escultor Frederic Marès.
Però el focus sobre la figura de l’esclavista Antonio López es va intensificar fa sis anys, quan el Moviment Panafricanista España va proposar rebatejar-la amb el nom del doctor Alphonse Arcelin, que va impulsar la retirada de l’home dissecat del Museu Darder, conegut com “el negre de Banyoles”.
El 2017 es va posar sobre la taula un altre possible nom: el d’Idrissa Diallo. És el jove guineà de 21 anys que el dia de Reis de 2012 va morir al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca.
Aquella mort va obrir un debat social sobre aquesta mena d’instal·lacions en particular, i sobre la Llei d’estrangeria en general. Temps després diverses entitats van impulsar una campanya per posar el nom d’aquest jove guineà a la plaça d’Antonio López que, des de fa tres anys, encara manté el nom però no l’estàtua, que va ser retirada.