El BOE ha publicat aquest divendres el decret llei que elimina l’obligatorietat de dur mascareta en exteriors. A partir d’aquest dissabte, 26 de juny, ja no caldrà portar-la a l’aire lliure sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres i no hi hagi aglomeracions.

El Consell de Ministres va aprovar la mesura aquest dijous 24 de juny, juntament amb el retorn de l’aforament normal de públic als grans estadis esportius. El president del govern, Pedro Sánchez, havia anunciat feia uns dies que la fi de l’obligatorietat de la mascareta arribaria “aviat”. La Generalitat feia dies que defensava aquest canvi per la millora de la situació epidemiològica.

Quan cal portar la mascareta posada i quan no?

La mascareta deixarà de ser obligatòria en els casos següents:

  • A l’aire lliure sempre que es pugui mantenir la distància d’1,5 metres o si anem amb els nostres convivents.
  • En un esdeveniment públic a l’aire lliure (com un concert) si estem asseguts i amb una distància d’1,5 metres.
  • En els centres sociosanitaris (per exemple en els geriàtrics) on hi hagi més d’un 80 % dels usuaris vacunats. Se la podran treure els usuaris, però no els treballadors ni tampoc les visites.
  • Els passatgers de vaixells, tant a les cabines com a la coberta, sempre que es pugui respectar la distància d’1,5 metres.

Per contra, es mantindrà l’obligació d’utilitzar-la en aquestes situacions:

  • En exteriors si hi ha aglomeracions de gent i no es pot mantenir la distància.
  • En un esdeveniment públic a l’aire lliure (com un concert) si estem dempeus o no es pot mantenir la distància d’1,5 m.
  • En els espais tancats públics o d’ús públic, així com els transports públics.

13 mesos amb la mascareta obligatòria

La mascareta deixa de ser obligatòria a l’aire lliure després de 13 mesos. La Generalitat va imposar-ne l’obligatorietat a finals de maig del 2020, tot i que en aquell moment només calia dur-la posada si no es podia mantenir la distància de seguretat. L’obligatorietat de dur-la sempre posada en exteriors, amb distància o sense, es va decretar al juliol.