El canvi de nom de la plaça d’Antonio López pel d’Idrissa Diallo haurà d’esperar. El debat sobre aquesta qüestió estava previst en el ple del districte de Ciutat Vella d’aquest dijous, però finalment va caure de l’ordre del dia. Fonts municipals expliquen que els serveis jurídics de l’Ajuntament consideren que aquest canvi no es pot decidir ara perquè és una de les preguntes previstes per a la multiconsulta. Les entitats impulsores de la modificació insten el consistori a trobar una manera de fer-ho abans del 2020 i fora del marc de la multiconsulta.

Idrissa Diallo, jove guineà mort al CIE

Fa temps que la plataforma Tanquem els CIE i Metromuster van proposar rebatejar la plaça d’Antonio López amb el nom d’Idrissa Diallo. És el jove guineà que va morir al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca el dia de Reis del 2012. Els impulsors de la iniciativa consideren que la seva figura pot simbolitzar la lluita contra el racisme a Barcelona. De fet, aquest gener van començar a recollir signatures per posar aquest nom i la proposta va ser una de les preguntes escollides per incloure en la multiconsulta frustrada.

El fracàs de la multiconsulta -que no es podrà fer fins el 2020- ha deixat en suspens les iniciatives que es volien preguntar a la ciutadania. Per això, els impulsors del canvi de nom insten l’Ajuntament a trobar la manera d’aprovar la mesura abans del 2020 i fora del marc de la multiconsulta. En un comunicat, 33 entitats demanen que es tiri endavant com “un exercici rellevant de memòria i reparació”.

Retirada de l’estàtua d’Antonio López

De moment, la plaça d’Antonio López continua amb el mateix nom. Al març es va retirar l’estàtua del mercader, que va participar en el tràfic d’esclaus des de l’Àfrica fins a Cuba, però el nom no es podrà canviar fins que se n’aprovi un de nou.