La plaça de Joan Carles I, va ser batejada així l’any 1981. Però des de l’inici del segle XX els barcelonins anomenaven aquest espai situat entre la Diagonal i passeig de Gràcia com la plaça del Cinc d’Oros. L’origen d’aquest nom popular va ser la instal·lació d’una rotonda central i quatre illetes al voltant que recordava la figura del cinc d’oros del joc de cartes.

Ara, dins del marc de la Primavera Republicana, s’oficialitza el nom popular. Aquest dissabte s’ha descobert la placa del la nova denominació, i a més,  s’han instal·lat uns tòtems informatius on s’explica l’origen del nom de la plaça i el seu vincle amb la República.

I és que precisament aquesta plaça ha estat protagonista dels canvis històrics que anat vivint la ciutat. El 1931 es va erigir a la rotonda central una estàtua dedicada a la República, encapçalada per l’estàtua Flama, de Josep Viladomat. Però el 1939, l’ajuntament franquista va eliminar els components republicans del monument i va encarregar a Federic Marès una escultura al·lusiva al triomf militar, que va perdurar fins al 2011.

Per celebrar el canvi de denominació, aprovat oficialment un cop completat l’expedient, aquest dissabte s’ha organitzat un acte institucional presidit pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. També hi han assistit el regidor de Gràcia, Eloi Badia, i la de l’Eixample, Montserrat Ballarín. A l’acte hi han actuat Quico Pi de la Serra i l’harmonista Joan Pau Cumelles, que han interpretat ‘La marsellesa’ i ‘Els segadors’. A més, també hi han actuat els gegants Pau i Llibertat i la geganta l’Ocellaire de l’Eixample.

L’acte s’emmarca dins  del programa de la Primavera Republicana, que s’està celebrant aquest mes a la ciutat. Amb aquests actes el consistori vol instaurar de manera periòdica la celebració dels valors del republicanisme com la llibertat, la igualtat i la fraternitat, que consideren que encara estan vigents. A la tarda, els actes festius de la Primavera Republicana es traslladaran al parc de la Guineueta, a Nou Barris, on se celebrarà una botifarrada popular, que acabarà amb un concert d’Hotel Cochambre.