Centenars de treballadores del sector de la informació i la comunicació s’han concentrat als Jardinets de Gràcia per reclamar l’erradicació de totes les violències masclistes en el Dia Internacional de les Dones. Alhora, com a professionals dels mitjans, han demanat a les direccions un tractament informatiu rigorós de la violència masclista i l’eliminació de la bretxa salarial. A l’acte, que ha conduït la periodista Ariadna Oltra, s’han llegit titulars masclistes que han aparegut a la premsa i també s’han explicat situacions sexistes com: “El teu cap et demana que aneu a sopar per parlar d’un increment de sou”, o “en una entrevista a un diputat se li fa una pregunta complicada i respon: ‘Ets tant guapa'”.

A la protesta hi ha anat Mayra Cisneros, periodista mexicana amenaçada de Radio La Poderosa, que està a la ciutat gràcies al programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic.

periodistes dia de la Dona

Un 66 % de les periodistes ha viscut ciberassetjament

Les dones han denunciat assetjament sexual als llocs de feina tant per companys com per l’audiència. Una de les pràctiques que s’ha generalitzat és l’atac contra les dones pel sol fet de ser-ho en l’àmbit de la comunicació digital i les xarxes socials. Les darreres dades de la Federació Internacional de Periodistes són demolidores. Un 66 % de les comunicadores diuen que han viscut assetjament masclista a les xarxes socials. Però únicament s’han denunciat la meitat dels casos i, d’aquests, només en un 13 % l’assetjador ha estat identificat o jutjat en els tribunals.

periodistes dia de la dona

Les dones presentadores d’informatius a betevé representen un 30 %

Un estudi elaborat per la Comissió de Dones de betevé que recull dades d’un mes també reflecteix la desigualtat de gènere en aquesta casa. La visibilitat dels homes presentadors als informatius és d’un 70 % en comparació del 30 % de dones. En els programes de betevé tampoc no hi ha un equilibri i les dones presentadores suposen un 47 % respecte al 53 % dels homes. La bretxa salarial a la televisió és una realitat. Només un 37,5 % de les dones ocupen llocs de treball de responsabilitat.

L’any passat es van sumar a la vaga feminista més de 5.200 periodistes, que van denunciar el masclisme en el sector.