A través de fotografies i una breu explicació, els visitants poden descobrir perquè la cruïlla del passeig de Maragall i l’avinguda de Borbó es deia els Quinze. Aquest era el preu del bitllet de tramvia que unia Nou Barris amb la plaça d’Urquinaona. “Era precisament on anava la nostra gent a buscar feina. Per què baixaven als Quinze i no més amunt? Doncs, perquè era cinc cèntims més econòmic i la gent de Nou Barris aleshores tampoc no tenia gaire diners- explica Pep Ortiz, de la Taula Unitària de Nou Barris per la República.

Els cobradors del tramvia 46 anunciaven la parada com la dels Quinze i així es va quedar. “Aquesta tarifa es va mantenir fins a l’any 1930, quan va pujar a 20 cèntims i en els anys posteriors va anar pujant, però tot i això aquesta confluència va ser coneguda popularment com els Quinze”, afegeix Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

Els Quinze per avinguda de Borbó

L’exposició dona suport a la campanya per canviar el nom de l’avinguda de Borbó pel dels Quinze. “El tema dels Borbons també ens sobra, però fonamentalment la campanya està centrada per la memòria històrica” diu Pep Ortiz. Joaquim Forn, de l’Associació de Veïns Torre Llobeta i Vilapicina, afegeix que “la gent gran ho coneix i se’n recorda, però la gent jove i tota la gent nouvinguda els parles d’això i no ho coneixen. Aquest suport pedagògic és el que nosaltres volem donar”.

Recollida de signatures

La mostra ve acompanyada d’altres actes de difusió, per donar suport a la recollida de signatures que s’està duent a terme a la seu de l’Associació de Veïns de Torre Llobeta i a altres emplaçaments o coincidint amb actes o esdeveniments. Per exemple, avui han tingut paradeta a la porta del CIS Cotxeres, ben a prop de l’exposició. Fins ara han aconseguit un mig miler de signatures que donen suport al canvi de nom de l’avinguda de Borbó a favor de recuperar els Quinze. No s’han marcat terminis, però l’objectiu veïnal és que el plenari de Nou Barris aprovi la proposta i la Casa Gran ho reafirmi.