El feminisme ho ha tornat a fer. La manifestació del 8 de març, dia internacional de les dones, ha omplert per segon any consecutiu el centre de Barcelona. 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han mobilitzat en una gran manifestació unitària per protestar contra la discriminació vers les dones i contra la violència masclista, així com per reclamar igualtat entre homes i dones tant en l’àmbit laboral com al carrer. Aquí pots seguir en directe la mobilització feminista.

La manifestació s’ha convocat a les 18.30 h a la Gran Via i ha avançat fins a la plaça de Catalunya, on ha finalitzat amb la lectura del manifest.

El lila, el color predominant

La manifestació ha estat encapçalada per un bloc format només per dones, provinents de diverses entitats socials. La marxa ha caminat pel centre de la Gran Via, però milers de persones s’han aplegat als laterals per veure passar la gran mobilització i també per afegir-s’hi un cop anava passant. Les dones han estat les grans protagonistes de la manifestació, on també ha hagut homes que s’han volgut sumar a les reivindicacions feministes.

Entre els nombrosos elements de color lila, el gran predominant de la marxa, s’han colat centenars de pancartes contra la discriminació per raons de sexe i contra la violència masclista.

“Un toc d’atenció” a la societat

Minuts abans que comencés la marxa, milers de persones ja omplien la Gran Via de Barcelona. “Després d’aquesta vaga, les institucions han de canviar de voluntat política i posar més recursos en ensenyament, en coeducació i en prevenció de les violències masclistes“, ha dit Dolo Pulido, una de les organitzadores de l’aturada i de la manifestació. D’aquesta manera, ha explicat, es pot evitar la violència masclista i les desigualtats entre homes i dones.

Aquest 8 de març, diu l’organització, ha de suposar un “toc d’atenció” a la societat, així com “una germinació” per al conjunt de les dones.

Aquest migdia, milers d’estudiants ja s’han manifestat contra la violència masclista. La vaga feminista a les aules ha estat un èxit, segons els sindicats i les organitzacions convocants.

Milers de dones alcen la veu

Les entitats organitzadores asseguren que la manifestació unitària ha estat un èxit. De fet, en un principi, esperaven doblar els 200.000 manifestants que el 8 de març del 2018 van sortir al carrer a Barcelona.

Les milers de dones que han marxat aquest 8 de març per la Gran Via han exigit la igualtat real i demanen als partits polítics que no retrocedeixin en la defensa dels drets i les llibertats del col·lectiu femení. Tot plegat, enmig de càntics i reivindicacions de viva veu, amb crides com ara “Sense les dones no hi ha revolució”.

“Juntes som més fortes. Cap pas enrere!”

El manifest llegit a la plaça de Catalunya ha conclòs la manifestació unitària, l’acte final i principal d’aquest 8 de març. “Juntes som més fortes. Cap pas enrere!” han estat les primeres paraules pronunciades. Sofia Bengoetxea, Aissatou Diallo, Natza Ferrer i Alba Flores han estat les encarregades de posar punt final a la mobilització.

La convocatòria ha finalitzat amb desenes de reivindicacions, insistint en la necessitat de continuar la lluita feminista perquè “no n’hi ha prou”. Per exemple, el manifest ha lamentat una “ofensiva ultraliberal i patriarcal” i ha reclamat l’acolliment de refugiats, la llibertat de les preses polítiques i exiliades, la despenalització total de l’avortament i l’opressió per les orientacions i identitats sexuals.

Desenes de milers de persones que han arribat amb la manifestació s’han quedat a fora de la plaça per manca d’espai.

Manifestació 8 de març