laboratori clinic coronavirus

La variant delta està agafant cada vegada més importància a Catalunya. En aquests moments la incidència d’aquesta variant és del voltant del 20 % i, segons el Departament de Salut, “això vol dir que d’aquí a dues o quatre setmanes serà la variant dominant”. Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, això passarà perquè té més capacitat de transmissió. És, de fet, el mateix recorregut que va fer la variant britànica i, adverteix Argimon, “després en vindrà alguna altra”, de variant. Això, per tant, “és indicatiu de que la pandèmia no ha acabat”. 

Salut demana completar la pauta de vacunació

En la roda de premsa per explicar l’evolució del pla de vacunació, els responsables de Salut han informat, entre altres coses, que el 45 % de la població major de 16 anys ja ha rebut com a mínim una dosi i el 32 % ja té la pauta completa. Això és important perquè, segons Salut, el fet que es tingui la pauta completa ajuda molt a combatre aquesta variant i per aquest motiu s’està accelerant també la punxada de la segona dosi.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, posa d’exemple les vacunes d’AstraZeneca o Pfizer que, amb la primera dosi, l’efectivitat contra aquesta variant és del 33%, mentre que si es té la segona dosi, el percentatge puja al 80%. En el cas de la vacuna de Janssen, en ser monodosi, amb la primera i única punxada n’hi hauria prou.

Segons Salut, la variant delta també té símptomes específics que permeten identificar-la: més refredat nassal, més cefalea i maldecap. Si algú es troba en aquesta situació, diuen, cal anar al centre i fer-se la prova.