Són les 10 del matí i els alumnes de l’Escola Turó del Cargol (Gràcia) enfilen el Parc Güell per fer-hi les classes del dia. Els més petits recullen elements naturals per fer una obra a classe d’art i enregistren el procés amb la tauleta digital. A pocs metres, els de cinquè fan Educació Física entre pins i amb vistes a la ciutat. “Des que fem classes aquí, estan molt motivats. A l’aula fas matemàtiques i alguns s’avorreixen però fas les ‘mates’ aquí i estan tots encantats”, conclou la Mireia Campos, directora de l’escola.

A l’altra punta de la ciutat, a la plaça de Nou Barris, una escena similar. Dictat de català dels estudiants asseguts a la plaça, mentre que els de cinc anys dibuixen al sorral de petanca per desenvolupar la motricitat fina. La directora de l’Escola Mercè Rodoreda, Àngels Cadena, destaca que van apostar per les classes exteriors per l’ampli ventall de possibilitats pedagògiques que oferia. “Hi ha hagut un abans i un després, els nens estan encantats i sempre pregunten si avui és el dia que surten a fora”, conclou. Inicialment, van posar tanques per separar els grups bombolla però ara els grups ja tenen clar on ubicar-se i tot es desenvolupa amb normalitat i sense ensurts.

Alumnes motivats i satisfets

Els alumnes del Turó del Cargol destaquen que el millor de fer classe fora “és sortir a l’aire lliure i estar amb els companys”. En un any marcat per les restriccions i les mascaretes, subratllen que “és genial fer classe al parc, on s’està molt bé, i sortir de l’aula”.

Aquests són dos dels 171 centres educatius de Barcelona que han aposat per trencar les parets de l’aula i s’han atrevit a fer classes a espais públics de la ciutat. Places, parcs, carrers… En total l’Ajuntament ha cedit 159 espais exteriors i 74 equipaments municipals als centres educatius perquè hi facin activitat lectiva o esbarjo.

L’Ajuntament mantindrà la cessió d’espais

“L’any que ve volem continuar venint al Parc Güell”, conclou la directora del Turó de Cargol. L’Escola Mercè Rodoreda també té clar que volen mantenir l’activitat lectiva i aposten per ampliar les classes i activitats que fan a l’exterior. Altres centres, com l’Escola els Xiprers, també han apostat per fer el 90 % de les classes a l’exterior, per afavorir el contacte amb la natura.

El balanç de les escoles és satisfactori i per això l’Ajuntament ha anunciat que per al curs que ve es mantindrà la cessió d’espais municipals i públics per als centres educatius. Una mesura que va començar per esponjar l’activitat escolar en un curs marcat per la covid, però que com explica la comissionada d’Educació, Maria Truñó, a betevé “ara pot passar de tenir un ús provisional a un ús més permanent” amb l’objectiu d’aprofitar aquests espais per fer-ne un ús pedagògic.