façana Ajuntament Barcelona

(ACN / Redacció) La possibilitat d’aprovar un permís específic per a les treballadores municipals que pateixin dolor menstrual queda, de moment, en un calaix. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni creu que la mesura no és necessària perquè considera que ja queda cobert dins les hores d’afers propis que poden gaudir tots els treballadors municipals, tant si són homes com dones.

“Qualsevol persona pot gaudir de 30 hores trimestrals per afers propis que no s’han de justificar i que es poden recuperar els mesos següents”, ha dit la regidora de Règim Intern, Montserrat Ballarín, en resposta a un prec formulat pel Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la comissió de Presidència. Tot i que Ballarín ha acceptat formalment el prec, ha matisat que les dones que treballen al consistori “ja poden descansar pels permisos laborals vigents” si pateixen indisposició per la regla.

Ballarín hi ha afegit que aquest permís garanteix el dret a la intimitat, perquè no cal justificar-ne el motiu, i serveix també per altres situacions vinculades a la conciliació o altres necessitats, tant per homes com per dones. Segons ha dit, durant el 2019 s’hi van acollir més de 3.000 treballadors de l’Ajuntament de Barcelona, de les quals prop de 2.700 van ser dones.

ERC lamenta la negativa

Des d’Esquerra —el grup municipal que demanava aplicar el permís—, la regidora Elisenda Alamany ha lamentat la negativa del govern a situar un permís específic retribuït a la taula de negociació per concretar un acord. Pels republicans, el permís vigent actualment és insuficient perquè “no es discerneix entre les persones que menstruen i les que no”.

“L’Ajuntament ha de ser un exemple pioner i els continuem emplaçant a arribar a un acord”, ha dit Alamany, que ha indicat que es calcula que un 20 % de les dones es veuen afectades per dolors forts o sagnats abundants durant la menstruació. La petició formulada per Esquerra es basava en l’exemple de l’Ajuntament de Girona, que ha aprovat un permís menstrual específic, a proposta de la Intersindical.