L’Institut del Teatre obrirà expedients disciplinaris a tres docents del centre per un cas de presumpte assetjament sexual i dos de conductes inapropiades. En un comunicat publicat a la seva pàgina web, des de l’Institut expliquen que han pres la decisió després de rebre les denúncies de diferents alumnes entre el 22 de febrer i el 14 de maig.

La comissió destinada a investigar aquestes denúncies ha determinat que hi ha indicis d’assetjament sexual per part d’un docent. L’expedient que se li obrirà preveu sancions que dependran de la gravetat dels fets i podria arribar a comportar l’acomiadament del professor. L’Institut del Teatre ja ha anunciat que portarà aquest cas davant del Ministeri Fiscal.

Denúncies contra una desena de professors

La desena d’instàncies que van presentar alumnes i exalumnes de l’Institut afecten vuit mestres jubilats i cinc més que actualment estan en plantilla, entre els quals hi ha l’acusat d’assetjament sexual i dos sobre els qui la comissió ha determinat possibles conductes inapropiades i que també seran expedientats. De moment, continuaran desenvolupant treballs vinculats al seu lloc de feina, però apartats de les aules fins que es resolguin els expedients.

Pel que fa a les denúncies contra docents jubilats, l’Institut valorarà si és possible prendre accions per la via judicial. Des del centre recorden que la Comissió de Prevenció i Investigació d’Assetjament Sexual només pot investigar possibles casos denunciats per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que han deixat d’estar vinculats amb l’Institut del Teatre.

Després que una vintena de testimonis van decidir denunciar públicament assetjaments i abusos per part de professors com Joan Ollé —a qui l’Institut va apartar de la docència després de la polèmica—, les reaccions han estat múltiples. El síndic de greuges va obrir una actuació d’ofici per investigar aquests casos i la Diputació de Barcelona va assegurar que es presentarà com a acusació particular si els presumptes assetjaments arriben a judici.