Un miler de persones dormen als carrers de Barcelona durant l’estat d’alarma i, per tant, no s’han pogut confinar durant la crisi del coronavirus. És el resultat del recompte que ha fet Arrels Fundació la nit del 14 de maig, quan més de 600 voluntaris van recórrer tots els barris de la ciutat i van localitzar 1.239 persones dormint al ras. La dada és similar a la de l’any passat, però l’entitat recorda que l’Ajuntament ha obert més de 600 places per acollir persones vulnerables durant l’emergència sanitària. Això, diu Arrels, vol dir que “centenars de persones més” han acabat al carrer els darrers mesos.

Des de la fundació expliquen que moltes de les persones que des de fa poc temps dormen al carrer són víctimes de “desnonaments invisibles”: vivien abans en habitacions de relloguer o pensions que recentment han tancat pel coronavirus.

Ciutat Vella, on més gent dorm al carrer

Per il·lustrar la situació del sensellarisme a Barcelona, Arrels Fundació ha elaborat un mapa amb el nombre de persones localitzades a cada districte. Ciutat Vella és on dormen més persones al carrer: 286. La segueixen Sants-Montjuïc (243), l’Eixample (221) i Sant Martí (218). Aquests quatre districtes acumulen el 79 % de les persones comptabilitzades. A Nou Barris van localitzar-se 73 persones dormint al ras i tanquen la llista Sarrià – Sant Gervasi (54), les Corts (52), Gràcia (45) i Horta-Guinardó (33).

Arrels Fundació assegura que ara cal treballar perquè les persones acollides en equipaments d’emergència, com el de Fira de Barcelona, no hagin de tornar a viure al carrer un cop conclosa l’emergència sanitària i la desescalada. “Si això passa, la frustració de les persones augmentarà i serà molt més difícil actuar”, diu el director de l’entitat, Ferran Busquets.

“Espais petits a tots els barris” per a sensesostre

Per això, Arrels demana que les administracions garanteixin habitatges després de la pandèmia. Entre diverses mesures, proposen que l’Ajuntament “habiliti espais petits a tots els barris” per acollir persones que no tenen on dormir i, així, posar fi al sensellarisme “de manera ràpida”.

L’entitat informa que des de l’inici de l’estat d’alarma ha garantit allotjament estable a més de 200 persones i ha ofert serveis bàsics a 350. Amb motiu de l’emergència sanitària, Arrels Fundació ha activat un nou equip de carrer assistencial que ajuda 140 persones que dormen al ras a l’Eixample, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. A més, el seu telèfon d’orientació ha atès 140 trucades els últims dos mesos.