El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha sentenciat que Barcelona començarà a cobrar el recàrrec municipal de l’impost turístic aquest mes de juny, malgrat la petició de l’oposició per endarrerir-lo. Marcé ha dit que “no hi ha indicadors” que diguin que ajornar el recàrrec reactivaria més el sector turístic i, per això, “el govern mantindrà l’entrada en vigor del recàrrec municipal el proper 1 de juny”.

El regidor ha admès que “la recaptació serà aquella que provingui dels turistes que vinguin”, en un moment de plena incertesa, però ha justificat l’increment municipal de l’impost per revertir-lo en promoció del turisme i a contrarestar les externalitats del sector sense que ho hagin de pagar les butxaques dels barcelonins. A més, Marcé ha al·legat que els tràmits administratius per endarrerir el recàrrec “ens portarien més enllà del 2022”.

Tota l’oposició, partidària d’endarrerir el recàrrec

Precisament per la situació que travessa el sector turístic, Junts ha presentat a la Comissió d’Economia i Hisenda una proposta per ajornar el recàrrec fins a l’1 de gener del 2022 (encara que la Generalitat ha posposat fins a l’1 d’octubre del 2021 l’increment de l’impost turístic), que ha rebut el suport de tota la resta de grups de l’oposició.

Ferran Mascarell (Junts) ha dit que lamenta que l’executiu “no sigui conscient dels efectes que pot tenir aquest recàrrec en un sector que està sota mínims” i Miquel Puig (ERC) ha assegurat que “els impostos s’han d’entendre, i en aquest moment no s’entendria implantar un recàrrec“. Paco Sierra (Cs) ha insistit que “la realitat és que no hi ha turistes” i ha demanat al govern municipal que “deixi de posar pals a les rodes”, i Josep Bou (PP) ha avisat que el recàrrec “tocarà la moral” al sector: “Si hi ha pocs turistes i els dones una volta de cargol, doncs encara pitjor”. Per la seva banda, Eva Parera (BCN Canvi) ha reblat que el recàrrec és “demostrar que som una administració que no és amiga i que no és empàtica, i és un error“.