L’Ajuntament vol prohibir el tabac a les platges de la ciutat. Aquest estiu començarà una prova pilot, durant la temporada alta de bany, a les platges de Sant Miquel, el Somorrostro, la Nova Icària i la Nova Mar Bella. L’objectiu, segons ha explicat el consistori, és “preservar la salut de la ciutadania amb especial èmfasi en la població més vulnerable, però també preservar l’espai públic com a lloc de convivència i protegir el medi ambient”. Aquesta setmana s’inicia una consulta pública per recollir l’opinió i aportacions de la ciutadania, les entitats i les organitzacions de la ciutat.

La prova pilot es farà entre el 29 de maig i el 12 de setembre, i anirà acompanyada d’un ampli dispositiu informatiu per implementar que en les quatre platges previstes no s’hi fumi. Des de l’Ajuntament han recordat que la mesura ja s’ha pres en altres municipis i que a comunitats com Galícia ja està plenament instaurada.

Sense règim sancionador

Els responsables de l’Ajuntament han explicat que el consistori pot instar a fer complir la normativa, però no pot establir un règim sancionador específic, segons l’actual marc legal. El consistori ha afirmat que ja ha iniciat contactes amb altres administracions per poder tractar la qüestió. Això sí, diuen que hi ha altres mecanismes per fer complir la normativa. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat que, per exemple, si un agent de la Guàrdia Urbana instés algú a apagar la cigarreta (com marcarà la normativa municipal) i la persona s’hi negués, podria ser sancionat per “desacatament a l’autoritat”.

Protecció de la salut

Segons la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, hi ha molts arguments “per tirar endavant una mesura com aquesta”. I ha afegit que “tenir una ciutat sense fum, també és tenir-la sense fum del tabac”. De fet no ha tancat la porta a ampliar la mesura en altres espais de la ciutat.

Actualment el tabaquisme és la principal causa de mort evitable a Espanya i augmenta el risc de patir malalties. A Barcelona cada any es registren 2.200 morts atribuïbles al consum el tabac, que representen el 13,8% del total. A més, el tabaquisme passiu, és a dir, respirar el fum del tabac, també té efectes nocius per a la salut.

La mesura vol protegir especialment els infants. En el marc d’un projecte europeu l’any passat es van avaluar els nivells d’exposició al fum del tabac en parcs i entrades d’escoles de primària en 11 països europeus i els resultats van concloure que en el 41 % dels parcs infantils i en el 46 % de les entrades d’escoles hi havia presència de nicotina ambiental.

Protecció del medi ambient

Pel regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, les burilles de cigarret que acaben arribant al mar, uns cinc bilions cada any, suposen “un problema ambiental de primer ordre”. Tarden a desintegrar-se entre 10 i 12 anys i, a més, alliberen al mar contaminants metàl·lics que resulten nocius per a la fauna marina.

Badia ha remarcat que a Espanya es fumen uns 90 milions de cigarretes al dia, que suposen 32.455 milions de filtres rebutjats cada any. Aproximadament un 15 % d’aquestes burilles arriben a l’ecosistema marí, ja sigui perquè es llencen a la sorra de les platges o perquè es llencen a terra i poden ser arrossegades per la pluja cap als cursos fluvials o a través del clavegueram. Des de l’Ajuntament i també des d’altres col·lectius ecologistes s’han fet diverses campanyes per conscienciar sobre aquesta problemàtica.