80 voluntaris convocats pel moviment No Más Colillas en el Suelo recullen aquest dissabte al matí les puntes de cigarreta del passeig Marítim de la Barceloneta. N’han recollit 221.000 en una hora amb l’objectiu de fer-ne una muntanya gegant a tocar de la platja que anomenen la muntanya de la vergonya. D’aquesta manera, volen visibilitzar el problema contra la salut pública que suposen les burilles abandonades a terra.

Recollida de burilles a la Barceloneta

Aquest any no poden fer l’acció a sobre de la sorra: una normativa municipal prohibeix fer aquest tipus d’accions a peu de platja en cap de setmana i en moments de gran afluència de banyistes.

De fet, segons dades dels convocants, les burilles són el principal residu que es llença a la platja. Els seus efectes són demolidors: asseguren que una sola burilla pot contaminar 10 litres d’aigua salada i fins a 50 litres d’aigua dolça.

Objectiu: erradicar les burilles abandonades

L’objectiu de l’organització és posar punt final a la situació i per això plantegen diverses mesures. La primera, una demanda de màxims: prohibir fumar a les platges. Tot i això, com que res apunta que aquesta petició sigui factible ara per ara, reclamen que es faci obligatori l’ús el cendrer portàtil al litoral català.

No Más Colillas en el Suelo, impulsada per Miquel Grau, remarca que ja hi ha una ordenança municipal que preveu sancions per a les persones que llencin puntes de cigarretes a terra. Per això, l’entitat demana a les autoritats competents que busquin solucions per conscienciar la població sobre aquest problema.

Recollida de burilles

L’equipament: guants i una ampolla buida

Els voluntaris s’han trobat a les 10 h a l’Espigó del Gas, equipats amb guants i una ampolla buida per poder recollir les puntes de cigarreta de la sorra i entorns. Tot i que la muntanya de burilles es faci al migdia, l’acció s’allargarà fins a les 18 h.

No és la primera vegada que No Más Colillas en el Suelo organitza una recollida massiva de burilles a les platges de la ciutat. L’estiu passat es van aconseguir arreplegar més de 270.000. A l’acció d’enguany, hi donen suport WWF Barcelona, Pure Clean Earth i Greenpeace Catalunya.