Salvador Dalí

La Ponència de Nomenclàtor, l’òrgan encarregat de decidir el nom dels carrers i places de la ciutat, estudiarà dedicar un espai de Barcelona a Salvador Dalí. La Comissió de Drets Socials ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposta de Ciutadans que demana elevar a la Ponència la petició de posar el nom d’aquest pintor referent del surrealisme a un carrer, plaça o avinguda de la ciutat. “La ciutat té un deute pendent amb Dalí”, ha afirmat Marilén Barceló (Cs), que ha assegurat que el pintor tenia una vinculació amb Barcelona.

L’estació de la Sagrera?

En el debat a la comissió, el regidor de Junts Ferran Mascarell ha revelat que el 2005, quan era regidor de Cultura de l’Ajuntament, es va tancar un acord amb la Fundació Gala – Salvador Dalí perquè el pintor tingués el nom associat a l’estació de la Sagrera. Segons Mascarell, a la Fundació no li semblava bé “un carrer qualsevol” i volia “un espai significatiu”. Per això, tenint en compte la relació de Dalí amb l’estació de Perpinyà (hi va dedicar un quadre), es va considerar que la de la Sagrera podria ser un bon espai, fins i tot també posar el nom del pintor a la plaça que hi haurà a l’entrada principal.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha dit que l’Ajuntament té present “l’apunt històric” de Mascarell i ha deixat en mans de la Ponència de Nomenclàtor decidir la ubicació final tenint en compte “la relació de les persones amb el context polític i social que van viure”. Rabassa ha recordat que les deliberacions de la Ponència es voten al ple de districte corresponent. Ha respost així les crítiques d’alguns grups, que han demanat una representació més plural a la Ponència de Nomenclàtor i li han exigit més agilitat en les deliberacions.