Foto: Bombers de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que durant el 2021 els Bombers de Barcelona han fet 19.656 intervencions, el que representa un augment del 6,26 % respecte el 2020. Concretament 4.287 de les actuacions van ser en incendis i explosions, el 21,81 % del total de serveis. Pel que fa a les intervencions en salvaments, l’any 2021 se’n van realitzar 6.445, una xifra que representa el 32,79 % del total. Tot i l’augment de les xifres, representen un 22 % menys que les del gener del 2020.

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que l’augment dels focs es deu a la “tornada a la normalitat prepandèmica” i ha destacat que “Barcelona és una ciutat segura” pel que fa al risc d’incendis. Batlle alerta que l‘època de l’hivern és quan es produeixen més incendis en habitatges, en especial els darrers anys, amb l’augment d’ús d’aparells elèctrics domèstics.

Nou víctimes mortals

Durant l’any 2021 deu persones van morir en incendis a la ciutat de Barcelona. El més greu va ser el 30 de novembre en un local (un infrahabitatge) a la plaça de Tetuan, en què van morir dos adults i dos menors de la mateixa família.

Campanya informativa

Des d’aquest mes de febrer els Bombers de Barcelona han iniciat xerrades per prevenir incendis domèstics en el marc de la campanya informativa “Millor prevenir que apagar”, on es donen recomanacions pràctiques sobre com prevenir els incendis domèstics i consells sobre què cal fer en cas que es produeixi un incendi a casa.

El risc de les bateries elèctriques dels patinets

El Cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué ha afirmat que una de les preocupacions dels Bombers i de l’Ajuntament és l‘augment de focs en els punts de càrrega (en alguns casos il·legals) de bateries elèctriques dels patinets. Això és el que va passar, segons Batlle en l’incendi d’un edifici al carrer de Nou de la Rambla.

Alguns d’aquests incendis s’han produït en locals on les bateries es carregaven il·legalment l’últim va ser a la Barceloneta. El mes de juliol, se’n va produïr un altre al barri Gòtic. En aquella ocasió el foc va destapar un punt clandestí que servia com a espai de càrrega de trixis i patinets elèctrics.

Dos incendis mortals en el que va d’any

El 2022 ha començat amb tot un seguit d’incendis declarats en habitatges de diferents barris de la ciutat. El darrer conegut va ser a principis de febrer en un pis de Sant Andreu, que va deixar al descobert una plantació de marihuana. Els més greus, però, es van produir durant el mes de gener. En pocs dies de diferència se’n van declarar dos de mortals, en què van perdre la vida un home de 56 anys al districte de les Corts i una dona de 60 al barri de les Roquetes. Això, després que a principis del mateix mes s’arribessin a produir set incendis en només sis dies a la ciutat. Malgrat tot l’Ajuntament de Barcelona fa una crida a la calma i recorda que el pic no és excepcional.