La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha demanat a la conselleria d’Educació, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació que facin pública la relació d’escoles amb presència d’amiant a prop. En concret, diuen que cal identificar els casos en què s’hagi detectat en algun edifici o construcció en un radi de 100 metres al voltant del centre. La FAVB també reclama que aquesta informació s’acompanyi d’un pla d’erradicació de l’amiant per a la retirada completa d’aquest material. Una petició que fan en el període de portes obertes previ a la preinscripció escolar.

“Evitar l’estigmatització dels centres”

En una roda de premsa aquest dimecres, la FAVB ha reclamat a les administracions implicades que donin resposta a les famílies que han de triar el centre per escolaritzar els seus fills el curs vinent. També recorden que col·lectius de famílies i la comunitat educativa de diversos centres de la ciutat s’han mobilitzat darrerament per demanar la retirada immediata de l’amiant.

Només amb una informació acurada, acompanyada d’un pla de retirada, s’evitaran episodis d’alarma social i possibles estigmatitzacions dels centres
Comissió contra l’Amiant de la FAVB

La FAVB també recorda que des de l’any 1977 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar l’amiant com a substància cancerígena i que el 2002 se’n va prohibir l’ús a l’estat. També insisteixen que els efectes nocius en la salut dels infants són cinc vegades superiors que en la gent adulta, per la seva estructura pulmonar: “La presència d’aquest material en els entorns escolars posa en risc la salut dels nostres infants, ara i en el futur”.

“L’amiant mata i està condemnant aquests nens”

El testimoni més colpidor ha estat el de Miguel Moreno, un extreballador de l’antiga fàbrica de Macosa, que ara forma part de l’associació de jubilats. L’experiència d’aquests treballadors és un testimoni dels efectes que té en la salut. Es calcula que els símptomes més greus surten al cap de 30-35 anys. Entre els professionals que hi van treballar, molts han estat diagnosticats amb càncers de pulmó o de pleura, i alguns han perdut la vida.

L’Ajuntament no n’és conscient. L’amiant mata. I està matant a nens perquè, en molts casos, els està condemnant a desenvolupar d’aquí a 20 o 30 anys una malaltia que els mati
Miguel Moreno, Associació de Jubilats de Macosa-Alstom

42 edificis educatius al costat d’elements amb fibrociment

El Grup Municipal d’ERC va denunciar fa tres mesos que hi ha 42 edificis educatius que tenen a prop elements amb fibrociment. Unes xifres que sorgeixen del cens de l’amiant a la ciutat de Barcelona en què ha treballat l’Ajuntament. Des del govern municipal, ja es va detallar que del total d’immobles amb presència d’aquest material, un 78 % són privats i un 24 %, públics.