Aquest dimecres havia de començar el judici pel primer cas d’agressió homòfoba al metro que arriba als jutjats, però s’ha hagut d’ajornar per la incompareixença d’un dels acusats. La nova data és el 8 de juliol, és a dir, que els presumptes autors s’asseuran al banc dels acusats d’aquí a cinc mesos. L’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), que exerceixen com a acusació particular, consideren que els fets arribin als jutjats un pas decisiu perquè aquests atacs tinguin conseqüències per als agressors.

A les portes de la Ciutat de la Justícia, Eugeni Rodríguez, president de l’OCH ha dit que els mecanismes de resposta han funcionat i ha celebrat que arrenqui el judici perquè “es trenca la impunitat amb què actuen aquests grups de joves”. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha reclamat contundència i ha assegurat que una agressió contra una persona LGTBI és “una agressió contra la ciutadania” en general.

Penes de fins a cinc anys de presó

Al banc dels acusats s’asseuran tres presumptes agressors de Diego Martos. Els fets es remunten al 12 de gener del 2019 a l’estació d’Urquinaona, quan la víctima anava cap a la feina. La fiscalia demana cinc anys de presó per a tots tres, majors d’edat, per un delicte de lesions, amb l’agreujant de la motivació per orientació sexual, a més de la prohibició d’apropar-se a menys de 1.000 metres de la víctima.

En l’atac també hi va participar un quart jove, en aquest cas menor d’edat, i que ja va ser jutjat. Segons ha detallat Rodríguez, en aquest cas el menor va ser condemnat a 22 mesos de llibertat vigilada, un curs de drets humans i una ordre d’allunyament. També se li va imposar una indemnització de 6.000 euros.

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia ha destacat que és la primera vegada que s’introdueix “l’indicador de transport públic” perquè és un espai amb “incidència” d’aquests tipus d’agressions.

L’OCH i l’Ajuntament de Barcelona, acusacions populars

A més de l’OCH i l’Ajuntament de Barcelona, també actuen com a acusacions populars la Generalitat de Catalunya i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, on treballa la víctima.

Des del consistori, Serra ha assegurat que el govern municipal posarà “tots els recursos” perquè els responsables d’aquest tipus d’agressions responguin als jutjats. El regidor també ha volgut donar un missatge de confiança i tranquil·litat: “Barcelona és una ciutat segura, orgullosa de la diversitat i preparada.”

L’agressió, enregistrada per les càmeres de seguretat

El dia dels fets, la víctima es disposava a pujar al metro per anar a treballar. Eren les 6 h. Quan va entrar al vagó, un grup de joves el van increpar i li van etzibar que ell “no era un home, sinó un maricon”. El jove va demanar ajuda a través dels intèrfons, però va acabar baixant a l’estació d’Urquinaona. Allà li van donar puntades de peu que li van causar diverses ferides al cos i a la cara. 

Els agents de seguretat del metro van aconseguir retenir dos dels agressors, fins que van arribar els Mossos d’Esquadra i els van detenir.

Agressions al col·lectiu LGTBI

Ja fa mesos que les entitats en defensa dels drets de les persones LGTBI alerten d’una escalada de les agressions al col·lectiu. Fins al setembre del 2021 a Barcelona s’havien documentat una quarantena d’atacs, set dels quals físics. En tot el 2020, van ser 15, segons l’Oficina per la No Discriminació.

L’última agressió homòfoba al metro que va transcendir va ser la d’Isaias Fanlo, escriptor i gestor cultural. La víctima va explicar el mes de juliol que dos nois l’havien insultat i amenaçat de mort al metro de la Verneda. Mesos abans a Barcelona s’havia produït un altre atac, en aquest cas molt greu, a la platja del Somorrostro. Quatre homes van ser agredits brutalment quan es trobaven asseguts a la sorra.