Gemma Craywinckel, gerent de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau ha explicat, en una entrevista a betevé, que des de dimarts han notat una tendència a la baixa d’ingressos i de pacients que requereixen cures intensives: “Ara mateix no estem en la situació de fa 15 dies d’estar patint per un llit. No ens podem relaxar però amb la capacitat de creixement dels centres hospitalaris i l’alentiment d’aquesta setmana la sensació és molt diferent“. Aquesta sensació també la tenen professionals d’altres centres com l’Hospital del Mar, el de la Vall d’Hebron o el Clínic, i tots confien que els casos de coronavirus es vagin reduint encara més els propers dies.

L’Hospital de Sant Pau ha ampliat la seva capacitat amb el pavelló annex al CEM Guinardó. Té 88 llits però pot arribar a acollir un centenar de pacients que hagin superat el període en què pot haver-hi més complicacions. Aquest diumenge s’han traslladat els primers 16 pacients i en els propers dies s’anirà omplint. Craywinckel assegura que “sempre posem la seguretat clínica per davant i per tant en cada cas determinem el perfil del pacient que ha d’estar a cada lloc: a una unitat de crítics, al costat d’una unitat de crítics, a un pavelló o a un hotel medicalitzat. Tots els recursos són benvinguts”.

El desconfinament ha de ser esglaonat

Des de la gerència de Sant Pau troben que és molt important escoltar el que diuen els epidemiòlegs per decidir com ha de ser la transició a la normalitat. “No ens podem plantejar el confinament perpetu però s’ha de fer una estratègia perquè aquest desconfinament es tradueixi en el que volem. Totes les epidèmies tenen segones onades, però el que hem d’intentar és que el repunt sigui raonable i ens agafi preparats per no repetir aquest patiment i aquesta sensació de no donar l’abast.”

Pioners en la protecció

L’Hospital de Sant Pau ha estat el primer a estrenar les mascaretes de busseig amb filtre incorporat. Estan satisfets amb el resultat perquè, diuen, garanteix una protecció total: “Seria l’equivalent a portar un filtre de seguretat que evita l’entrada de partícules, amb ulleres i mascareta, tot en un. És molt efectiva en operacions de proximitat al pacient, com les intubacions”.

Respecte a la manca de material de protecció, Craywinckel ha explicat que “el problema del material no és que falti, sinó que anem al dia i arriba amb comptagotes, no tenim estoc però no ens ha faltat mai.”