La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, María José Carcelén, ha criticat durament la mesura de la Generalitat de deixar que la gent gran de residències sense coronavirus puguin marxar a casa de familiars a passar el confinament. En una entrevista a betevé, Carcelén ha dit que “emportar-se els avis és un disbarat” perquè no se’ls “faran tests ni als avis ni a les famílies”, de manera que no es podrà saber quines conseqüències pot tenir el trasllat. La persona que s’emporti una família “dilluns pot estar bé i ser positiu i infectar els familiars” i a l’inrevés, ha alertat la portaveu de l’associació. Ha afegit que “si l’avi no té la malaltia i hi ha un familiar que la té, l’enviem a la mort”, i sentencia que “això és traslladar els morts de lloc”.

Segons Carcelén, un altre problema d’aquesta decisió del govern català és que en cas que els familiars hagin d’aïllar les persones grans, no tindran prou recursos per cuidar-les. Això tenint en compte que la majoria d’usuaris de residències són dependents. “De veritat algú creu que es podrà fer?” s’ha preguntat, i ella mateixa s’ha respost: “No es pot aïllar, és impossible”.

“Les coses estan pitjor” a les residències

Sobre l’estat de les residències, molt castigades pel coronavirus, Carcelén assegura que “les coses estan molt pitjor” perquè “no s’està fent un bon treball”. Sobre el material de protecció que la Generalitat es va comprometre a facilitar als geriàtrics, la portaveu de 5+1 explica que el repartiment és molt desigual i insuficient. Tot plegat en una situació en què, explica, “cada vegada hi ha més persones amb símptomes i cada cop es necessita més material”. Afegeix que tenen constància de residències en què no hi havia hagut defuncions per la covid-19 i que ara ja n’han registrat casos.