Les famílies dels avis i àvies en residències per a gent gran denuncien que “la situació és dramàtica”; ho ha dit a betevé el Perfecto Albarrán, que fa quatre anys que té la mare a la residència Amavir Diagonal. El Perfecto ha lamentat que hi ha manca de material, de personal i de desinfecció en aquest centre, alhora que ha criticat que no hi hagi tests per saber quins residents tenen coronavirus i quins no.

“Hi ha avis amb febrícula, però no saben si és per covid-19”, i ha afegit que el metge de la residència està de baixa. Davant d’aquesta situació, s’ha proposat dotar del material i els tests necessaris el centre, i introduir la representació de les famílies en la presa de decisions dels geriàtrics.

Endur-se els avis a casa: és factible?

La denúncia de les famílies ha coincidit amb l’anunci del conseller d’Afers Socials, per deixar que les famílies s’enduguin a casa els avis que són en residències i que no tenen coronavirus ni simptomatologia sospitosa. Preguntada per si ho veu factible, la Cristina Mateo (que té els sogres a la residència Caliu), s’ha mostrat així de contundent: “Sí que ho faríem, però si no hi ha tests enlloc… Que em donin les condicions i me’ls enduc a casa”.

La Cristina també ha assegurat que la situació a la residència dels seus sogres és preocupant perquè hi falten metges i infermers. Una problemàtica que es repeteix a la Fundació Casa Asil, una de les residències amb més morts per covid-19 a Barcelona. Els responsables han emès un comunicat en què també apressen les administracions per tenir tests: “Els Bombers de Barcelona van desinfectar totes les estances, però si no confinem adequadament els residents, de ben poc haurà servit”.

La Generalitat rebaixa el xoc amb Colau

De fet, la gestió de la crisi del coronavirus a les residències de gent gran fa dies que ha generat polèmica entre els agents implicats. Mentre que la Generalitat diu que a Barcelona hi ha un 23 % de residències afectades per la covid-19, el govern d’Ada Colau calcula que en realitat en són un 70 %; per això aquest divendres l’alcaldessa va apressar el Govern català perquè trobi espais on traslladar els avis.

El conseller El Homrani ha respost que el Consorci de Salut (conformat per l’Ajuntament i la Generalitat) “fa una setmana que treballa per trobar espais en bones condicions” amb dos objectius: un, traslladar-hi els avis malalts per donar-los l’atenció necessària; l’altre, traslladar-hi els avis sans perquè no es contagiïn.