L’entrada a la fase 1 de la desescalada permet ja trobades amb amics i familiars de més de 10 persones. Unes reunions en què es fa més difícil mantenir les distàncies de seguretat per evitar contagis. Els que més ho pateixen són els avis que, sovint, no poden reprimir la temptació d’abraçar els seus nets. Els nens també tenen problemes per evitar llançar-se al seu coll després de tants dies sense veure’ls.

Les autoritats, però, no es cansen de recordar que encara ens trobem en un moment delicat de l’evolució de la pandèmia, en què les distàncies de seguretat són imprescindibles. I més encara en entorns familiars tancats, on la probabilitat de contagi s’eleva. És, per tant, aconsellable evitar, de moment, les abraçades, encara que es dugui mascareta, i, encara més, els petons.

Dubtes sobre la capacitat infectiva dels infants

Les dades demostren que la incidència de la covid-19 sobre els infants és menor que amb els adults i, a més, acostumen a patir la malaltia de manera lleu o asimptomàtica. Ara bé, malgrat això, el paper dels nens en la propagació de la malaltia encara genera dubtes entre els especialistes.

Una àvia passeja la seva neta

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, va explicar a betevé aquest cap de setmana que suposen menys risc de contagi que els adults. Això es deu, assegura, al fet que tenen poc desenvolupada una molècula que tenim els adults a la mucosa respiratòria i que serveix al virus per infectar el nostre cos, com una mena de receptor que propaga la infecció a la resta de l’organisme.

Segons el cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Pau, Joaquín López-Contreras, “encara és aviat amb les dades de les quals es disposa per dir quin és el grau de transmissió dels nens”. Per això, considera que el més prudent és mantenir amb els nens les mateixes precaucions per evitar contagis que amb els adults.

I adverteix que, malgrat la incidència del virus ha baixat, els entorns familiars tancats continuen sent un dels llocs on el risc de contagi és més elevat. Per això es preferible, sempre que es pugui, fer aquestes trobades a l’aire lliure.