Ha estat la pregunta estrella de la compareixença del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón: “Per què han desaparegut 1.918 morts de la llista de víctimes del coronavirus a Espanya?”. En concret, aquest dilluns s’han restat 1.126 morts de Catalunya, 291 de Madrid, 152 de Castella-la Manxa, 62 del País Valencià i 48 de Castella i Lleó. I això ha deixat el total de defuncions per coronavirus en 26.834.

Es notificaven con a confirmats casos probables

Simón ha volgut explicar la retallada dient que s’han adonat, després de discutir-ho amb comunitats autònomes, que “hi ha hagut variacions en algunes variables, tot i que en alguns casos es podrien considerar errors“. I amb la insistència dels periodistes n’ha donat exemples: “En algunes ocasions es notificaven com a confirmats per test de PCR casos en què s’havia prescrit fer la prova però encara no se’n tenien els resultats”. I també apunta que s’havien introduït pacients morts que tenien “simptomatologia compatible amb el coronavirus o alguna altra malaltia” i tampoc havien estat confirmats, sinó que eren “probables”.

Informació “per verificar” de Catalunya

Aquest divendres el Ministeri de Sanitat ha informat de 50 defuncions les darreres hores (tres a Catalunya) i 132 positius, que eleven la dada total a 235.400 casos. Ha estat en una tramesa de dades en què en la columna de Catalunya hi han tornat a faltar indicadors que sí que apareixen en la resta d’autonomies. Sobre això, Simón ha explicat que “Catalunya ha notificat avui les seves dades però sí que és veritat que tenim alguna informació que hem de verificar“. I en aquest sentit ha negat que sigui una verificació específica per a Catalunya, sinó que “s’ha fet amb totes les comunitats autònomes, però Catalunya és l’última que ha començat a introduir informació al sistema de vigilància individualitzada i per tant passarà pel mateix procés que les altres en què durant diversos dies ho verificarem”.