Barcelona es troba a les portes d’una “crisi de salut mental sense precedents” que serà “devastadora”, ha assegurat la regidora de Salut Gemma Tarafa. Per a aquest motiu, l’Ajuntament invertirà 1,5 milions d’euros addicionals aquest 2020 —ja s’havien pressupostat 640.000 €— per ajudar les persones que pateixen problemes mentals o emocionals derivats de la crisi del coronavirus i del confinament.

Especial cura als infants i adolescents

S’abordarà sobretot els infants i adolescents, els cuidadors amb “extrema sobrecàrrega”, persones grans i ciutadans que ja tenien problemes mentals previs“.  Tarafa ha dit que s’han rebut més de 10.000 trucades en el telèfon d’atenció psicològica que va activar l’Ajuntament i el 72 % han estat dones. Assegura que en un primer moment eren trucades per por al contagi, per la pèrdua de familiars, per la soledat i l’aïllament, per sobrecàrregues de cures i també de persones que ja tenien problemes mentals previs.

El gran repte és ara la detecció precoç per intervenir amb rapidesa, sobretot en els més joves, asseguren des de l’Ajuntament. La inversió anirà destinada a les entitats que estan en primera línia i que treballen amb les persones que pateixen algun problema de salut mental. També es donarà suport a les entitats d’inserció sociolaboral als col·lectius amb trastorns.