L’acceleració del ritme de vacunacions de la darrera setmana permetria assolir l’objectiu marcat i aconseguir que el 70 % de la població de Catalunya estigui immunitzada a finals d’agost. Per aconseguir-ho, però, caldrà mantenir les dades i seguir administrant el mateix nombre de vaccins setmanals que es van posar entre el 29 de març i el 4 d’abril: 244.792 primeres dosis. Si tornem a la xifra d’administracions de les setmanes anteriors, no serà possible complir el calendari previst.

L’objectiu inicial dels governs català i espanyol preveia arribar al 70 % de vacunats a finals d’estiu, és a dir, a mitjans de setembre. Aquest dimarts, però, Pedro Sánchez va avançar la data i la va situar a finals d’agost. Si es confirma, es guanyarien unes setmanes respecte a les previsions.

El condicionant: l’arribada de vacunes

L’arribada de noves dosis de vaccins, 160.000 durant la Setmana Santa, ha permès augmentar el nombre de persones que ja han rebut almenys la primera dosi i Salut manté l’objectiu d’administrar el fàrmac a 500.000 persones cada setmana. El calendari previst per la Generalitat, però, estarà condicionat per la recepció de vacunes dels diferents laboratoris disponibles, uns enviaments compromesos que no sempre s’han complert.

De moment, a Catalunya s’han vacunat 1.164.415 persones, xifra que representa un 15,1 % de la població catalana. Del total, 452.156 catalans ja n’han rebut la segona dosi. En el cas de Barcelona, el percentatge és similar: s’ha vacunat un 15,84 % de la població, és a dir, 262.201 persones d’un cens d’1.655.292 ciutadans. Per assolir la immunitat de grup, però, no només cal tenir en compte els vaccins administrats, també les persones que ja han passat el coronavirus i que, per tant, tenen anticossos. Segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 % de la població.