El 12,4 % dels ciutadans de la província de Barcelona s’han infectat de coronavirus, segons indiquen els resultats preliminars de la quarta ronda de l’estudi de seroprevalènça que realitza el Ministeri de Sanitat i l’institut de salut Carlos III. Aquest percentatge s’ha incrementat en cinc punts respecte a les dades del maig, que se situaven en el 7,1 %. A Catalunya la prevalença és de l’11,6 % mentre que al conjunt de l’estat és del 9,9 %.

Aquest estudi s’ha fet utilitzant tests ràpids d’anticossos i són provisionals. Ara s’hauran de verificar amb els resultats dels anàlisis de laboratori. Les dades definitives es preveu que es donin a conèixer en les properes setmanes.

Aquestes dades corresponen a la prevalença acumulada, però l’estudi també analitza la taxa de prevalença actual, és a dir, quantes persones tenen la malaltia en el moment de fer les proves.

En fer-se l’estudi, entre el 16 i el 29 de novembre, la prevalença actual a Catalunya era del 9,2 %. A Barcelona, una mica més alta: el 9,8 %. En els dos casos la dada era superior a la del conjunt de l’estat, que se situava en el 7,1 %.

De fet, l’afectació és desigual en el conjunt del territori i les zones amb una prevalença actual més alta són Madrid, Castella la Manxa i Castella i Lleó, Navarra i als entorns de les ciutats de Lleida, Barcelona i Saragossa. A l’estudi hi han participat 51.709 persones.

L’estudi també ha determinat que un 3,8 % dels participants que havien donat negatiu en les primeres tres rondes, ara són positives. En les rondes anteriors aquest percentatge era de l’1 % i els investigadors atribueixen aquest augment a la gran mobilitat que hi ha hagut durant l’estiu. La previsió és fer una cinquena ronda de l’estudi al febrer i una sisena al maig.