Arran de la publicació de la sentència del procés, Barcelona ha viscut diverses setmanes intenses de mobilitzacions al carrer i, en alguns casos, les protestes han derivat en enfrontaments violents entre alguns manifestants i agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional.
Gairebé un mes després de l’anunci del veredicte del Suprem, betevé ha tingut accés a algunes de les comunicacions de la Brigada Mòbil dels Mossos amb el centre de coordinació, el CECOR, durant la nit del 15 d’octubre: la primera després de la sentència amb càrregues a ple centre de la ciutat, l’endemà del bloqueig de l’aeroport.
La tarda d’aquell dimarts l’ANC i Òmnium van convocar una encesa d’espelmes davant la Delegació del Govern per mostrar el rebuig a la sentència. Diverses columnes de manifestants van respondre a la crida dels comitès de defensa de la república (CDR) per acudir-hi, però no hi van poder arribar perquè van quedar aturats al carrer de Mallorca amb el passeig de Gràcia davant un cordó dels Mossos que blindava el perímetre exterior de la delegació. En aquest punt, la tensió va anar en augment amb llançaments d’objectes i barricades contra la policia, que, cap a les 21.30 h, va dispersar la gent cap al passeig de Gràcia.
Les diverses comunicacions a què ha accedit betevé van tenir lloc en aquest moment: entre les 22.45 i les 0.30 h, quan el passeig es va convertir en una autèntica batalla campal amb barricades i fogueres a diversos carrers, la qual cosa va deixar una imatge inèdita en ple Eixample. Els àudios de les emissores dels Mossos relaten la situació que van trobar-se els agents que eren a peu de terreny. Descriuen la situació com a “inassumible” i diuen que “ja no donem l’abast”.
“Ens estan llançant de tot. És inassumible”
Un agent va relatar al comandament el que veia en aproximar-se a l’epicentre de les protestes: “Arribem, contenidors cremant, tenim tanques creuades”, li va explicar, i li va remarcar: “Ja no donem l’abast”. Els agents, que anaven dins una furgoneta de la Brigada Mòbil, circulaven passeig de Gràcia amunt i avall. Alguns sortien dels vehicles i intentaven guanyar terreny llançant projectils d’escuma, tot i que, segons les comunicacions, els agents ho veien insuficient per aconseguir dissoldre’ls. “Cada vegada que baixem ens crivellen. Baixem amb les llançadores perquè no ens passi això, però és inassumible. Hi ha molta, molta gent”, va dir un dels policies.
Un altre agent, situat en una altra unitat antiavalots, va explicar que estaven rebent l’impacte de diferents elements de mobiliari urbà i va comunicar que se’ls havien fet malbé almenys quatre pneumàtics del vehicle. Durant les protestes per la sentència, 50 vehicles dels Mossos van resultar danyats.
“Encotxem, encotxem!”
Els àudios de les emissores denoten que es va arribar a moments molt complicats, en què els agents no es van veure amb cor de baixar a peu de terreny perquè la situació a fora no la veien segura. Per això, van comunicar a crits al centre de coordinació que pujaven dalt les furgonetes de la Brigada Mòbil: “Encotxem, encotxem!”, i així es van anar replegant.
“Faria falta més presència de furgonetes nostres”
Una altra part de les comunicacions per les emissores que ha rebut la redacció de betevé fan referència a la dispersió a la plaça del Cinc d’Oros, a la confluència entre el passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. D’aquest punt, precisament, es van fer virals unes imatges en què els Mossos van fer circular amb certa velocitat una furgoneta darrere l’altra i van fer voltes a l’obelisc.
Es tracta, segons van explicar en el seu moment fonts policials, d’un “moviment operatiu” per “sobrepassar barricades” o per “anar d’un lloc a l’altre”. Les mateixes fonts van negar que es tractés de la maniobra coneguda com el carrusel, que la prefectura havia descartat per considerar-la perillosa i poc efectiva. En aquest cas, el moviment també és circular, però els agents pugen i baixen contínuament de les furgonetes.
Al llarg d’aquesta dispersió, el comandament que va dirigir el dispositiu la nit del 15 d’octubre va contactar amb les unitats antiavalots que eren sobre el terreny i els va ordenar “fer pressió” a la zona muntanya de la Diagonal. En parlar-hi, totes les unitats li van narrar amb nerviosisme la mateixa situació.
“Moltíssima gent, moltíssima gent”, i també li deien que estaven rebent llançaments “de tota mena”. “Al nostre pas ens estan llançant de tot”, va exclamar un d’ells. En almenys dues ocasions, unitats diferents li van demanar suport de més efectius. “Faria falta més presència de furgonetes nostres. Moltíssima gent”, li va cridar.
Fonts dels Mossos consultades per betevé diuen que la nit del 15 d’octubre els agents de la Brigada Mòbil van quedar “sorpresos” per “l’elevat grau de violència” d’alguns manifestants que, segons apunten, tenien una actitud “bel·ligerant” que el cos no havia detectat mai abans. La policia catalana remarca que eren grups violents que buscaven “el cos a cos” amb els Mossos.
Després d’aquesta nit, les protestes als carrers de la ciutat es van allargar més dies. En total, en van resultar ferides més de 600 persones —181 de les quals són agents de la policia catalana— i fins al 6 de novembre els Mossos d’Esquadra van detenir 166 persones. 31 dels detinguts, entre la policia catalana i la Policia Nacional, van ingressar a presó preventiva acusats de desordres públics i atemptat als agents de l’autoritat.
L’actuació policial ha rebut moltes crítiques, fins i tot del mateix govern Torra, que va anunciar l’obertura d’una auditoria per investigar 15 actuacions concretes. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha atribuït en tot moment els aldarulls a “grups violents” minoritaris i ha defensat que els agents dels Mossos d’Esquadra han actuat per garantir els drets de tots els ciutadans.