Convocades per les entitats Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, milers de persones s’han aplegat aquest dimarts al vespre a tocar de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, situada a la cruïlla dels carrers de Mallorca i Roger de Llúria. L’acte ha comptat amb la participació de diverses persones properes als condemnats pel Tribunal Suprem, que han llegit cartes que els han fet arribar des de la presó Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha estat l’encarregada de llegir el text enviat per Jordi Sànchez, en què l’expresident de l’entitat ha fet una crida a l'”optimisme” i ha demanat persistir “en la lluita pacifista” per “guanyar l’objectiu de la independència”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha llegit una carta de Jordi Cuixart que assenyala que “l’única resposta és la reincidència” i que “el principal responsable de la violència institucional es diu Felip VI”.

A l’inici de l’acte els assistents han fet un minut de silenci i han compost un mar de llums amb espelmes de color groc repartides per voluntaris i també amb moltes llanternes de telèfons mòbils.

La Delegació del Govern, blindada

L’acte ha tingut lloc enmig d’un fort dispositiu de seguretat desplegat per la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra. Han establert un perímetre de seguretat a uns 100 metres de distància de la façana de l’edifici del Govern espanyol. Tanques metàl·liques, desenes de furgonetes i un gran dispositiu d’agents han protegit la zona des de més d’una hora abans de l’inici de l’acte. Un helicòpter de la Policia Nacional ha sobrevolat en tot moment el centre de la ciutat.