El Banc Solidari de Material Ortopèdic està d’enhorabona. Aquest servei de préstec, nascut arran d’una iniciativa veïnal al barri de Porta, celebra el desè aniversari. El banc ha passat de fer una dotzena de cessions l’any 2009, a assolir-ne més de 600 aquest 2019 i més de 140 donacions. “Tot el que tenim són donacions”, ha explicat la directora del banc, Consol Gracia, en una entrevista al programa ‘bàsics’.

Al llarg dels primers anys rebien cadires de rodes, bastons i caminadors, tot i que les coses han canviat: “Ara ja ens donen fins i tot llits articulars, grues i cadires elèctriques”, detalla Gracia. Es tracta de material que té un cost de fins a 3.000 euros a què, des del banc solidari, s’aconsegueix donar “moltes vides”.

Pel que fa al perfil de persones que fan ús dels préstecs, Consol Gracia detalla que “un terç és gent de més de 85 anys” que lloguen, sobretot, cadires de rodes i caminadors. En el moment de la creació del Banc Solidari de Material Ortopèdic, però, “el perfil era molt divers”, tot i que hi destacaven persones que havien patit un accident.

“Tenia espai a casa i vaig començar a recollir cadires de rodes”

El banc solidari va sorgir l’any 2009, moment en el qual la Consol va començar a aplegar productes ortopèdics que coneguts seus ja no utilitzaven amb la intenció que altres persones els poguessin reutilitzar de manera solidària. “Tenia espai a casa”, detalla, i per això va “començar a recollir cadires de rodes”. Els préstecs es feien, sobretot, entre els veïns de Porta, al districte de Nou Barris. Una dècada després, però, el banc ofereix material a tota la ciutat.

El novembre del 2014, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va llogar a l’Incasòl el local de carrer de Manuel Sanchis Guarner, 14-19 per convertir-lo en la seu del Banc Solidari de Material Ortopèdic.

Tres anys més tard, el 2017, aquesta iniciativa solidària es va convertir en una entitat col·laboradora del servei municipal del Banc del Moviment, xarxa solidària de productes de suport.