Ruta per comerços, carrers i equipaments accessibles del Gòtic a partir del projecte CASBA (Comerç Accessible sense Barreres). Es tracta de fer itineraris 100 % accessibles per a persones amb discapacitat física i auditiva. El projecte va néixer el 2013 per estudiar l’accessibilitat a diferents eixos comercials de la ciutat. Vol sensibilitzar i millorar la col·laboració dels diferents actors que hi participen: entitats de persones amb discapacitat, associacions de comerciants, universitats d’arquitectura (Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Internacional de Catalunya i Universitat Ramon Llull) i l’administració municipal.

Amb la metodologia Aprenentatge-Servei, l’estudi valora l’estat de voreres, carrers, comerços i equipaments, i proposa millores pel que fa a l’accessibilitat. S’aposta per un model de ciutat integradora i inclusiva.

Carrers i comerços accessibles

Les rutes accessibles són la part visible de Comerç Accessible sense Barreres, un projecte en què usuaris, eixos comercials, universitats d’arquitectura i l’Ajuntament treballen per fer que Barcelona sigui més integradora. 

Clara Santamaría destaca que “durant les rutes també volem reivindicar els comerços que ja són accessibles. Llavors, hem fet quatre rutes que pugem al Mapa Barcelona +Sostenible, de Barcelona, d’Ecologia Urbana, en què es mostren els comerços que els eixos comercials que hem analitzat ja són accessibles o que han fet millores”.

Marta Serrano s’està formant a la UPC per ser arquitecta i col·labora en el projecte. Creu que “humanitzar els espais i l’arquitectura és molt important, mai no s’ha de perdre aquesta visió perquè estem fent edificis per a les persones perquè visquin i estiguin a gust”.

Obres de millora aplaudides

L’itinerari fa parades estratègiques, sobretot per reconèixer les obres que han fet alguns comerços per eliminar barreres arquitectòniques. Els responsables de les botigues accessibles aconsegueixen el reconeixement a través d’un diploma que certifica que són Comerç Amic. Aquest és el cas del supermercat Superservis i de la Farmàcia de la Creu ubicats al carrer d’Avinyó. Tots dos establiments han fet obres per millorar l’accessibilitat dels usuaris.

Carrer adaptat

L’accessibilitat no només és una assignatura pendent d’alguns comerços. Hi ha carrers encara amb barreres, però no és el cas del carrer d’Avinyó. Teresa Caja, presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants d’aquest carrer, recorda que “fa 11 anys vaig tenir una lluita directament jo amb l’Ajuntament per aconseguir eliminar les barreres en aquesta via. Precisament aquest mes es compleixen 11 anys que el carrer d’Avinyó no té voreres i és adaptat”.