Twitter ha informat a través de la seva base de dades de transparència que ha tancat 130 comptes falsos, que la xarxa social vincula amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La plataforma assegura que aquests perfils han estat creats amb la intenció “d’influenciar de manera inorgànica” en el debat polític i l’opinió pública. Twitter també ha informat que els 130 comptes formaven part d’una xarxa que va publicar contingut relacionat amb el referèndum de l’1 d’octubre.

La xarxa social ha fet pública aquesta actuació a un blog corporatiu en què publica informació sobre perfils associats amb operacions d’informació amb suport d’estats. D’aquesta manera, Twitter intenta lluitar contra la manipulació del contingut de les converses. A banda del cas d’ERC, en aquesta ocasió també s’ha actuat contra perfils que van publicar informació relacionada amb l’Iran, Rússia i Veneçuela. Tots els comptes identificats han estat eliminats.

Twitter recorda que la creació de comptes falsos suposa una vulneració de les regles de la xarxa social.

ERC assegura que no en tenien coneixement

Des d’Esquerra asseguren que el partit no té coneixement d’aquests perfils falsos i que “no poden respondre per tercers que actuïn en el nostre nom”. En tot cas, han puntualitzat que periòdicament rastregen les xarxes per detectar mals usos de la seva identitat.

El col·lectiu Anonymous Barcelona difon els noms dels perfils

Anonymous Barcelona, una comunitat d’usuaris experts en seguretat informàtica, han fet públic a través de les xarxes socials un estudi en què difonen els noms d’aquests perfils falsos, com funcionen i qui hi ha al darrera. Entre els comptes ja inactius, l’estudi menciona @RoserForner, @rogerpons1975 o @mercegomez1980, entre d’altres. El document que han elaborat també inclou alguns perfils suposadament falsos que continuen oberts.