Des que va esclatar la pandèmia del coronavirus i es va decretar l’estat d’alarma, els Serveis Socials de Barcelona han atès 34.385 persones. La majoria dels usuaris ja havien sol·licitat ajudes en els darrers 12 mesos, però el 17 % (gairebé 6.000 persones) feia més d’un any que no recorrien a aquest servei o inclús no ho havien fet mai abans. Això deixa entreveure l’impacte socieconòmic que ha tingut i té encara avui la crisi sanitària en ciutadans que, abans de l’epidèmia, no es trobaven en situació de vulnerabilitat. El govern municipal preveu més usuaris els pròxims mesos i per això demana treballar conjuntament amb Generalitat i Estat per millorar-ne l’acompanyament.
Les persones ateses en només dos mesos, entre el 16 de març i el 15 de maig del 2020, representen més d’una tercera part de totes les ateses el 2019 (90.000 persones). La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha agraït tot el personal dels serveis socials municipals per la “intensitat” amb què han treballat durant la fase més crítica de la pandèmia.
Les dones, les més afectades
La vulnerabilitat afecta especialment les dones, que representen el 60 % dels nous usuaris de Serveis Socials i el 72 % del total d’atesos durant la pandèmia. Per districtes, Ciutat Vella (6.090), Nou Barris (5.740) i Sants-Montjuïc (4.628) acumulen gairebé el 50 % de tots els atesos. A la cua de la llista estan Sarrià – Sant Gervasi (953) i les Corts (968).
Una altra dada que il·lustra l’increment de l’atenció feta per Serveis Socials és el nombre d’ajudes d’emergència donades: 9.292 els últims dos mesos, quan al febrer d’aquest mateix anys se’n van donar 2.156. Segons l’Ajuntament, el 80 % han sufragat despeses d’alimentació i el 20 % han estat vinculades a l’habitatge. De fet, abans de la crisi de la covid-19 Serveis Socials donava 3.810 àpats diaris a persones vulnerables i ara en faciliten 11.150 cada dia, el que representa un increment del 192 %.
Tarafa ha destacat l’impacte emocional que tindrà l’epidèmia: a banda de la crisi sanitària, econòmica i social, també n’hi haurà una de “salut mental” per les pors i les angoixes que ha generat la situació en molts ciutadans.
Reobren 11 centres de Serveis Socials
Un cop passat el pitjor de la crisi sanitària, 11 centres de Serveis Socials de Barcelona reobriran al públic el 25 de maig, quan la ciutat avançarà a la fase 1 de la desescalada si el Ministeri de Sanitat així ho autoritza. L’emergència de la covid-19 va portar l’Ajuntament a tancar tots els centres excepte nou, que van continuar oberts per garantir l’atenció presencial d’urgència a les persones vulnerables. Per tant, a partir de dilluns n’hi haurà 20 d’oberts. Els 15 equipaments que continuen tancats no es reobriran fins a la fase 2 de la desescalada.
Entre les persones ateses per Serveis Socials hi ha persones sense llar, algunes de les quals han estat allotjades durant el confinament decretat per la pandèmia. La regidora Tarafa ha explicat que la gran majoria de les 714 places creades extraordinàriament per acollir persones sense habitatge han estat ocupades: només entre 50 i 60 llits han quedat lliures.