L’associació Lola, No Estàs Sola, que treballa per atendre dones sense sostre de la ciutat de Barcelona, demana a l’Ajuntament que la reconegui com a equipament de primera necessitat i els deixi obrir sense restriccions per atendre les usuàries. És un dels punts del manifest que ha donat a conèixer l’entitat, en què també lamenta que la pandèmia del coronavirus ha “evidenciat el poc que compten les dones sense llar“.

Les responsables de Lola, No Estàs Sola es queixen del fet que “cap responsable” del govern municipal “no s’ha posat en contacte” amb elles des que el 13 de març els van notificar que havien de tancar el Lokal de Lola, situat al número 62 del carrer de l’Artesania, al barri del Verdum, per la crisi sanitària. Consideren que això demostra “la poca importància que té la realitat de les dones sense llar en les polítiques socials“.

Des de l’associació també creuen que “es podria haver tingut en compte les infraestructures, els recursos humans i l’espai habilitat com a Lokal de Lola per alguns dels recursos d’urgència que s’han generat”. I recorden que, al llarg dels seus dos anys d’història, ja acumulen “una experiència d’acompanyament” de més d’un centenar de dones. A més, subratllen “la necessitat de fer un canvi metodològic en l’atenció a aquestes dones”, allunyant-se de l’assistencialisme, ja que “la majoria d’atencions que hem fet han estat de suport emocional i psicològic“.

Finalment, el manifest de l’entitat reclama que se la doti “de recursos econòmics estables“, que se la tingui en compte “quan es generin polítiques socials o s’hagin de dissenyar protocols urgents d’atenció” i que es reconegui el Lokal de Lola “com a servei dins de la xarxa de recursos de l’Ajuntament de Barcelona“. A més, demanen “treballar conjuntament amb la comissió tècnica de l’entitat el disseny, polítiques, actuacions i recursos que es facin per al col·lectiu de les dones sense llar”, així com “generar recursos suficients per poder atendre tot el volum de dones sense sostre que hi ha a Barcelona”, que calculen que representen l’11 % de les 1.200 persones que dormen als carrers de la ciutat.