El Local de Lola és el primer espai que ofereix un servei d’higiene femenina i cures per a dones sense llar. Està situat al carrer de l’Artesania i el gestiona l’associació Lola No Estás Sola. Fins ara, l’entitat ocupava un espai a l’associació de veïns de la Prosperitat, però ara han aconseguit tenir local propi. L’ha condicionat l’Ajuntament per oferir serveis de primera necessitat per a dones sense llar, com productes d’higiene femenina o dutxes. A més, disposa d’un espai social on relacionar-se i fer activitats.

“Aquí tens una llar”

Aquest nou local recull bona part dels serveis que les usuàries demanaven. En poc més d’un any, l’entitat ha atès a una vuitantena de dones que s’havien desconnectat dels serveis administratius i oficials per no sentir-se ben ateses. “Aquí tens una intimitat i una atenció personalitzada”, explica Teresa Sutil, una de les usuàries, “són uns serveis molt escassos a la resta d’equipaments de Barcelona. Als albergs, on la majoria són homes, s’ha de demanar cita prèvia per dutxar-se , i també és molt difícil trobar locals municipals que et deixin posar una rentadora.”

A banda dels serveis d’higiene i cura personal les dones també troben un espai per relacionar-se amb altres dones. “Tens com una llar, realment”, comenta Montse Esteras, “és una llar, i som moltes amb les mateixes situacions per desgràcia, i ens ajudem molt entre nosaltres, és del que es tracta.”

Ampliació d’horaris i activitats en breu

De moment, el servei funciona amb el mateix horari que l’antic espai. Obre dilluns i dijous al matí, i dimecres a la tarda. La intenció, però, és donar aviat servei tots els matins de dilluns a divendres. També es volen ampliar les activitats i tallers amb les usuàries de l’espai.

Per tirar endavant el projecte, però, l’entitat té dos grans reptes. Per una banda volen aconseguir una estabilitat en les donacions de productes, tenint en compte la col·laboració d’algunes empreses. També volen aconseguir un finançament més estable per sostenir les despeses del local, de propietat municipal. “L’Ajuntament ens ha donat una cessió d’ús de l’equipament per quatre anys, prorrogable a sis”, explica Clara Naya, de l’associació Lola No Estás Sola, “però hem de pagar un lloguer anual de 700 euros, més la llum i l’aigua. Ara per ara ho podem assumir amb l’ajuda de les entitats que ens donen suport, però a partir de gener hauríem d’aconseguir un conveni o similar amb les administracions.”