cap manso estudi seroprevalença

El paper de l’atenció primària durant la crisi del coronavirus ha estat clau, sobretot per fer el seguiment dels casos sospitosos de covid-19 que no eren greus i que estaven confinats a casa. Però en l’escenari de desescalada actual, els CAP continuen tenint un paper important perquè ja poden fer els tests PCR als pacients amb símptomes. Per això, Metges de Catalunya demana reforçar aquests centres amb més personal i més seguretat. El sindicat calcula que fan falta més de 1.000 facultatius a l’atenció primària per garantir l’assistència sanitària durant el desconfinament i “evitar sobrecàrregues de treball“.

Aquesta és una de les mesures que l’entitat planteja en el decàleg que ha facilitat al Departament de Salut per a una desescalada amb “seguretat i protecció” a l’atenció primària. A banda dels recursos humans, Metges de Catalunya vol que es garanteixin equips de protecció individual (EPI) i roba sanitària per a tots els professionals sanitaris i que se’ls facin tests “fiables i periòdics” per avaluar el seu “estat immunitari” davant el coronavirus.

Més recursos per garantir l’atenció telemàtica

La pandèmia ha estat un abans i un després en l’atenció telemàtica, que s’ha reforçat per evitar al màxim possible els desplaçaments als centres sanitaris. Aquest impuls, diu Metges de Catalunya, ha de venir acompanyat de més i millors dispositius i recursos tecnològics i també d’una “regulació i cobertura legal fins ara inexistents”. Alhora, per garantir una bona assistència telemàtica al pacient, el sindicat exigeix incloure a les agendes el temps per resoldre les visites no presencials.

Circuits dins dels CAP per evitar contagis

Malgrat tot, l’assistència presencial als centres sanitaris no s’atura. En el cas dels CAP, que des de fa unes setmanes han tornat a reprogramar visites no urgents, Metges de Catalunya proposa dissenyar “circuits clars de circulació interna” perquè persones amb símptomes de covid-9 no es creuin amb usuaris sans.

Una altra de les peticions que recull el decàleg és que Salut garanteixi els recursos humans i materials suficients “perquè no es torni a reproduir la situació de col·lapse” a les residències de gent gran. Això, puntualitza l’entitat, no ha de suposar una minva en els equips d’atenció primària.