Les visites a familiars i amics han estat molt esperades durant la crisi del coronavirus. El confinament decretat a causa de la pandèmia va impedir les trobades socials, però la fase 1 de la desescalada ja permet veure les persones més estimades, això sí, amb mesures de seguretat per evitar contagis. Com s’han de fer les visites? Puc fer una abraçada a familiar i amics? Haig de dur mascareta? Responem totes aquestes preguntes.

Horaris i llocs on fer visites a familiars i amics

Les reunions familiars o amb amics de com a màxim 10 persones estan permeses en aquelles regions sanitàries que hagin avançat a la fase 1, tot i que es recomana no visitar persones més vulnerables (majors de 70 anys o amb malalties prèvies). Les trobades es poden fer a casa o a la terrassa d’un bar o restaurant, però no es permeten les estades enmig del carrer.

Puc sortir del municipi per veure un conegut?, però sense sortir de la regió. Consulta a quina regió sanitària pertanys. En el cas que de ser un familiar dependent, pots visitar-lo si viu fora de la regió si està justificat per necessita i per garantir l’atenció que necessiti.

A quina hora puc trobar-me amb la família o els amics? Sí bé és cert que durant la fase 0 es van establir franges horàries per sortir a passejar o fer esport, en la fase 1 aquestes es mantenen només per als passejos de persones grans i famílies amb nens. Per tant, puc visitar familiars i amics a qualsevol hora del dia. Ara bé, es recomana respectar la franja de passeig de les persones d’edat avançada (de 10 a 12 h i de 19 a 20 h).

Distància entre persones i mascareta

Tot i estar en un ambient familiar o entre amistats, cal evitar el contacte físic i mantenir les distàncies de seguretat. Això vol dir que, malgrat costi reprimir-ho, no es poden fer petons ni abraçades, sobretot a les persones que tenen més de 70 anys o que tenen malalties prèvies.

Si en alguna situació no es pot garantir la separació entre persones, ja sigui al carrer o en espais tancats, cal dur mascareta.