El sector de la restauració és un dels més afectats per la crisi del coronavirus i en els darrers dies estan sorgint diverses iniciatives per intentar que els bars i restaurants de la ciutat no hagin d’abaixar la persiana definitivament. Salvem els nostres restaurants, per exemple, és una idea posada en marxa per El Tenedor amb la filosofia de paga ara i menja més endavant. Aquest tipus d’idea, que ja s’ha dut a terme en altres sectors, com el de les llibreries o els teatres, funciona amb bons prepagament, és a dir, els establiments ofereixen tiquets mentre continuïn tancats i quan obrin el client hi podrà anar a gaudir de l’àpat que hagi adquirit. Té una oferta de més de 200 locals de Barcelona i es pot reservar a través de la pàgina www.SalvemosNuestrosRestaurantes.es.
Una altra proposta és #Yoregalocuarencena, que neix des de CoverManager i parteix de la mateixa idea de fer servir bons prepagament. Compta amb uns 90 establiments, alguns de més alt nivell i d’altres de més econòmics. D’altra banda, ha sorgit l’associació Raise Your Fork (Aixeca la forquilla), que, amb un caire més reivindicatiu, reuneix uns 150 bars i restaurants de petita escala amb una oferta gastronòmica sostenible i de qualitat. Volen crear una comunitat que doni suport als projectes locals regentats per autònoms o petits empresaris, sumar esforços i generar sinergies. Nosaltres hem seleccionat alguns dels establiments que ofereixen bons prepagament per a tots els gustos i totes les butxaques, perquè aneu fent boca.
1
A Tu Bola
Al barri del Raval hi ha aquest restaurant en el qual el menjar se serveix en forma de bola i seguint els preceptes del “gourmet street food”; és a dir, menjar de qualitat però ràpid i barat. La xef Shira Ben Shitrit creu que de la cuina d’autor n’hauria de poder gaudir tothom a un preu assequible. Boles de carn, de peix o vegetarianes, com a tapa, amb acompanyament o en pa de pita. Compreu el vostre àpat aquí.
Carrer de l’Hospital, 78
93 315 32 44 / www.atubolarest.com
2
Bodega Sepúlveda
Josep Solà, amb la seva dona i dues filles, ha inventat el concepte de “tapes amb estovalles”, una manera de menjar que recorda el clàssic esmorzar de forquilla català. A més, ens trobem en un local centenari que s’ha sabut adaptar als nous temps però que continua oferint cuina catalana d’arrel i tradicional, i que és un dels millors llocs de la ciutat per menjar plats de cullera dels de tota la vida. Si voleu reservar, podeu fer-ho aquí.
Carrer de Sepúlveda, 173 bis
93 323 59 44 – 93 454 70 94 / www.bodegasepulveda.com
3
Can Culleretes
Aquest històric local es troba a tocar la Rambla, entre els carrers de Ferran i de la Boqueria. Va néixer l’any 1786 i ha sobreviscut gràcies a la cuina tradicional i una bona relació qualitat-preu. És el restaurant més antic de Catalunya, segons el llibre Guinness dels rècords, i el segon d’Espanya. Des del 1958 està regentat per la família Agut-Manubens. Un lloc així no pot desaparèixer, i podeu fer la vostra reserva aquí.
Carrer d’en Quintana, 5
93 317 30 22 / www.culleretes.com
4
Equilibri BCN
Aquest establiment ofereix una cuina de platets amb sabors mediterranis amb influència peruana, i aporta gustos diferents al paladar. Compta amb una bona cocteleria i vins de la terra triats perquè maridin amb els diferents plats. Podeu reservar aquí.
Carrer Sardenya, 404
93 456 91 66 / www.equilibri-bcn.es
5
Hawker 45
El Hawker45 està inspirat en els viatges de la seva xef, Laila Bazahm, així com en els seus orígens, brasilers i filipins, que transporta als plats. El restaurant té una cuina oberta que vol retre homenatge als venedors de menjar de carrer tradicionals. Podeu reservar aquí.
Carrer de Casp, 45
93 763 83 15 / www.hawker45.com
6
La Barra del Gourmet
A La Barra del Gourmet podeu menjar tapes i platets fets amb producte de qualitat, i amb una elaboració i presentació molt treballades. El xef és un enamorat de la cuina que gaudeix veient el client gaudir, i això es nota. Si ho voleu comprovar, podeu col·laborar aquí.
Carrer de la Diputació, 164
931 89 56 45 /www.labarradelgourmet.net
7
La Carioca
Potser el vostre únic concepte de restaurant brasiler a Barcelona és el de “rodizio”, on pots menjar carn sense parar, com per exemple la seva famosa “picanha”. Si voleu descobrir altres aliments, com la tapioca, la “feijoada”, l'”acarajé” o l'”açaí”, el vostre lloc és La Carioca, un local que intenta representar la barreja que hi ha al Brasil, des de la cuina indígena fins a totes les influències estrangeres que hi han deixat empremta, com l’africana, l’alemanya o la italiana. Fan, com ells en diuen, “gastronomia de saudade”, menjar per evocar els records. A més, sovint hi ha música brasilera en directe. Per provar-ho, reserveu aquí.
Plaça de Pau Vila, s/n
679 09 42 27 / www.lacarioca.es
8
La Porca
D’ambient informal, La Porca és un restaurant del Poble-sec especialitzat en entrepans i hamburgueses fets amb productes frescos i de quilòmetre zero, tot i que també té altres tapes. Famós pel seu entrepà La Porca, de porc rostit amb pesto vermell, ceba vermella marinada amb llima i reducció de vermut. Reserves en aquest enllaç.
Carrer de Mata, 16
93 179 51 75 / www.laporca.com
9
Last Monkey
El Last Monkey proposa tapes de fusió de qualitat, viatjant del Sud-est Asiàtic a Itàlia. En un local petit i amb un preu econòmic però que molts qualifiquen d’experiència majúscula. Si voleu saber per què, reserveu aquí.
Carrer del Comte Borrell, 70
93 532 89 95 /www.lastmonkey-bcn.com
10
Mayura
Restaurant indi on gaudir del menjar d’aquest país en un ambient de decoració hindú. Pots degustar diverses tapes típiques de l’Índia, com el “pappad” o la “pakora”, o descobrir el “kheema” i el “korma” de xai o el “biryani” de gambes. També hi ha opcions vegetarianes. Per fer aquest viatge de sabors, reserveu aquí.
Carrer de Girona, 57
934 81 45 36 / www.mayuralounge.es
11
MinE
El MinE vol donar l’oportunitat de menjar a un nivell de cuina d’autor de la mà del xef Martin Parodi, però assequible per a tothom i en un ambient tranquil. També hi ha l’opció més econòmica de menú diari. Podeu escollir la vostra opció aquí.
Carrer de Béjar, 66
93 001 69 83 – 610 34 70 11 / www.restaurantmine.com
12
My Fucking Restaurant
El nom d’aquest restaurant us pot recordar una pel·li de Tarantino i, no, no hi ha violència, però potser també us farà volar el cap. Darrere aquest nom tan gamberro s’amaga, segurament, una de les propostes més serioses de la ciutat. Els seus impulsors són el Matteo i el Nico, dos italians residents a Barcelona que barregen les seves arrels amb els productes de proximitat d’aquesta terra. Els plats són d’un gust i elaboració exquisits, igual que el local, cuidat al més mínim detall i on, a més, podeu veure els cuiners en acció. Per si no fos prou, tenen el seu propi hort urbà, d’on agafen algunes de les verdures i espècies. “Fucking amazing”! Podeu reservar aquí.
Carrer de Nou de la Rambla, 35
93 639 78 72 / www.myfuckingrestaurant.com
13
Rasoterra
Rasoterra és un bistrot gastronòmic de cuina vegetariana i vegana al barri Gòtic de Barcelona. Amb productes de proximitat i de temporada, el seu objectiu és allunyar-se del que popularment es coneix com un restaurant vegetarià avorrit i també se sumen al moviment “slow food”. La seva filosofia és que allò que cuinen ha de ser bo per a tu i per al planeta. Podeu comprar el vostre àpat aquí.
Carrer Palau, 5
93 318 69 26 / www.rasoterra.cat
14
SiamoQua
El SiamoQua és una pizzeria al barri del Poblenou, regentada per italians i amb productes de temporada. Ofereixen un menú amb pizza o pasta, però també un menú variat amb altres plats, tots de tradició italiana. Podeu reservar un àpat aquí.
Rambla del Poblenou, 123
93 140 59 19 / www.siamoqua.es
15
Teòric
El Teòric es defineix com una “taverna gastronòmica” perquè vol oferir el seu menjar i beure en un ambient popular i distès però amb un nivell elevat d’elaboració i reflexió dels plats. Posen en valor la cuina tradicional catalana amb productes ecològics i de proximitat i ofereixen preus inclusius. També fan especial èmfasi en el concepte de “mar i muntanya”, emblema del restaurant, com es pot veure en el seu logo, un gall amb cap de gamba. Podeu provar els seus plats reservant aquí.
Carrer de Bailèn, 117
93 000 25 52 / www.teoric.cat