Arrels Fundació es presentarà com a acusació popular en el cas de l’home que va ser ferit de bala per un agent de la Guàrdia Urbana dissabte passat al passeig de Sant Joan. L’entitat ho ha anunciat a través del seu perfil oficial a Twitter.
Des d'Arrels ens presentarem com a acusació popular en el cas del Marjan, l'home que vivia al carrer al Passeig de Sant Joan i que dissabte passat va ser ferit de bala per part de la Guàrdia Urbana, després d'una intervenció policial.https://t.co/YqGPSkHAPb
— Arrels Fundació (@ArrelsFundacio) November 25, 2020
Precisament, el director de l’entitat, Ferran Busquets, ha fet un fil al seu compte personal sobre aquest incident. Lamenta, en primer lloc, que l’actuació derivés de la trucada d’un veí per “molèsties” en lloc de per la “vulneració de drets” d’una persona que ha de viure al carrer. D’altra banda, critica que la intervenció municipal fos “policial” i no pas “social”. Afegeix que fins i tot l’haurien pogut fer els mateixos agents de la Urbana amb la correcta formació.
Sobre els antecedents i l’ordre de cerca i crida de la persona ferida, Busquets afirma que no poden justificar l’actuació perquè els policies que hi van participar no en tenien coneixement. Per tant, afirma que és “irrellevant per valorar el que va passar”.
Tot apunta a que els agents no sabien res de res dels possibles antecedents de la persona. Per tant, el fet que en tingués o no, és totalment irrellevant pel valorar el que va passar i no pot justificar res de l'actuació.
— Ferran Busquets (@ferranb) November 25, 2020
Busquets defensa que el ganivet que van trobar al lloc dels fets i que, suposadament, va fer servir la persona ferida per intimidar els agents “no era gran, sinó d’una mida normal”. Continua l’argumentació afegint que segons les imatges d’aquells moments “es pot descartar” que el sensesostre amenacés als agents, com ja van apuntar alguns testimonis. I, en toc cas, conclou que els policies el podrien haver reduït si l’amenaça hagués estat real.
Mirant les imatges es pot descartar amb poc risc d'equivocar-se que la persona no va amenaçar ni va ser un perill per als agents. A més, sembla que tenien força opcions per "reduir-lo" en cas que l'amenaça hagues estat real.
— Ferran Busquets (@ferranb) November 25, 2020
Reaccions
El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit aquest dimecres que revisaran els protocols arran del sensellar ferit per un tret. Dies abans, l’alcaldessa, Ada Colau, va publicar al seu compte de Twitter la preocupació per l’estat de salut de l’home ferit. Així mateix, va dir que els agents van trobar-se amb una “situació de màxima complexitat”. Una afirmació que no és suficient pel grup de JxC a l’Ajuntament. La líder municipal del partit, Elsa Artadi, acusa l’alcaldessa d’amagar-se. Esquerra Republicana creu que el tret es podria haver evitat i la CUP demana la destitució de Batlle per l’incident.
D’altra banda, els sindicats policials han demanat pistoles Taser per evitar que les actuacions puguin resultar menys lesives. El síndic de greuges ha obert una investigació per conèixer els fets i actuar amb proporcionalitat.