De desnonaments a Barcelona se’n continuen programant però ja fa dies que de forts dispositius dels Mossos d’Esquadra se’n veuen menys. Els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge temen un canvi d’estratègia i avisen que, d’altra manera, cada cop reben més multes per concentrar-se i aturar llançaments. “Acumulem entre diversos grups més de 100.000 euros”, explica Lucía Baiona, de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample.

Insisteixen que el decret del govern català que paralitza els desnonaments als jutjats durant l’estat d’alarma no és efectiu perquè les competències en l’àmbit les té l’Estat. Fonts del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) han explicat a betevé que, ara per ara, cada jutge l’aplica com considera, i que encara es treballa per fixar un criteri únic. Segons el Grup d’Habitatge de Sants, els llançaments s’acaben ajornant a la porta i es guanya temps, però “no hi ha solució per part de l’Administració“.

Tres mesos per trobar sostre

Aquest dimecres a la ciutat hi havia almenys dos desnonaments programats. A les 9 h, el portal de la María Leonor ─al número 97 del carrer de Sants─ era ple de gent per aturar el seu llançament. Fa sis anys que ella i la seva filla viuen a la finca, però uns mesos enrere li van apujar el lloguer i no hi ha pogut fer front. Treballa en un restaurant i està encara en ERTO.

Desnonament Sants ajornat
La María, al portal del número 97 del carrer de Sants

“Alguns mesos paguen l’ERTO, altres no. Els nervis em maten, la meva filla no es mereix estar al carrer“, relata la María. Han estat hores de pressió a la porta de la finca i amb poca presència policial: per Sants hi han passat un parell de patrulles de Guàrdia Urbana i Mossos. Després d’uns minuts de negociació entre la comitiva, la propietat i el SIPHO, finalment el llançament s’ha parat: la María té tres mesos per trobar un lloc on anar.

La Fady, un cas d’èxit

Malgrat tot, en més d’una ocasió la pressió dels col·lectius d’habitatge té resultats. Tal com va avançar el programa ‘bàsics’, de betevé, la Fady ─una dona malalta de càncer i amb un 83 % de discapacitat─ ha esquivat “in extremis” el tercer intent de desnonament. En temps de descompte, l’Ajuntament li ha ofert un pis adaptat a les seves necessitats. “La meva vida ha canviat del tot. Ho haurien d’oferir a tothom… espero ser la primera de la llista, però no l’última”, relata la Fady.

Desnonament Fady aturat
La Fady celebra la solució que l’Ajuntament li ha ofert