La Fundació Arrels ha confirmat que l’home sense llar, a qui un agent de la Guàrdia Urbana va disparar aquest dissabte, es tracta d’una persona amb qui estaven en contacte des del mes de juny. Segons el tinent d’alcalde de seguretat ciutadana, Albert Batlle, l’home “mostrava una actitud agressiva” i va “intentar abraonar-se als agents amb un ganivet”. Tot i això, Ferran Busquets, director d’Arrels, ha assegurat a betevé que els educadors socials que tenien contacte amb ell afirmen que “és una persona absolutament tranquil·la i gens agressiva”, que mai ha ocasionat problemes.

“Costa imaginar-lo agressiu”

Un educador social que col·labora amb l’entitat ha compartit la seva experiència amb l’home. “Costa imaginar-lo agressiu”, afirma l’Andrés. A través de les xarxes socials, comenta que fa mesos que parlen amb ell i era “silenciós” i solitari, però sempre amable“.

“El ganivet és un utensili que necessita per menjar”

Busquets també s’ha referit al fet que l’home sense llar portés un ganivet. Reconeix que està preocupat per la criminalització d’aquest fet i explica que “per una persona que viu al carrer el ganivet no és per fer mal a ningú, és un utensili que necessita per menjar” i afegeix: “La diferència és que tots el tenim a casa i aquesta persona no té casa”.

Busquets afegeix que l’home ferit havia explicitat la seva voluntat de sortir del carrer i insisteix que són situacions que es viuen amb molta tensió: “Si estàs rodejat per cinc o sis agents i una furgoneta la tensió es dispara”. Tot i això, són prudents. L’entitat diu que estan “consternats” i que seguiran el cas a través del seu equip jurídic. Estan esperant diligències de la Guàrdia Urbana i també estan recullint la informació gràfica que surt publicada.

Irídia qüestiona l’actuació policial

Irídia, el Centre de Defensa de Drets Humans, també segueix de prop la investigació. L’associació qüestiona la intervenció policial i posa en dubte si s’han complert els principis d’actuació dels cossos policials. De fet, apunten que, pel que han vist a les imatges, l’actuació va ser “innecessària i desproporcionada”. L’advocada d’Irídia, Anaïs Franquesa, explica que el primer que cal fer és optar pel diàleg i la desescalada de la situació.

Franquesa afegeix que, en el cas que realment la víctima tingués una actitud agressiva, caldria analitzar si la vida dels agents corria perill i afegeix: “Abans d’utilitzar qualsevol altre instrument se li dispara i, a més, en una zona sensible del cos, com és l’estómac”. Per tot plegat, ha demanat a través de les xarxes socials que s’aparti del cos policial els agents que van intervenir, que s’expliqui quin tipus de formació reben per fer front a aquestes situacions i que revisin els protocols de reducció.

Augmenten les agressions a les persones que viuen al carrer

Des d’Arrels afegeixen que el 40 % de persones sense llar han estat víctimes d’agressions al carrer i que aquesta situació “afecta la salut física i emocional“. A més, recorda que durant el confinament tres persones van ser assassinades. També lamenta que el toc de queda ha augmentat la sensació d’inseguretat entre els sensellar.