El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que es revisaran els protocols d’ús de les armes de foc, després que dissabte passat un agent va disparar un tret contra  una persona sense llar al passeig de Sant Joan. “És obligatori fer una revisió dels protocols”, tot i que “el que ha passat és un fet excepcional”, ha dit Batlle.

Ara bé, tinent d’alcalde ha defugit fer valoracions sobre l’actuació de l’agent i s’ha escudat en què s’està investigant els jutjats. “Hi ha hagut un resultat no volgut d’una intervenció i això ens obliga a la revisió dels protocols. No entraré en especulacions, en si es va seguir exactament el protocol”, ha dit.

A preguntes dels periodistes, sí que ha matisat el que va dir dissabte aproximadament una hora després dels fets. Va assegurar que la víctima s’havia abraonat sobre els policies amenaçant-los suposadament amb un ganivet, però aquest dimecres ha admès que “vaig utilitzar potser la paraula ‘abraonar,  que és la que em van facilitar. Per tant, tots aquestes temes s’han d’acabar de contrastar a través de la investigació que s’està fent”.

Des del dia dels fets, l’agent està apartat del carrer fent tasques administratives, però continua en actiu, mentre que la víctima està ingressat a l’UCI de l’Hospital de Sant Pau amb pronòstic greu, però estable, segons Batlle. Ha remarcat que la preocupació principal del consistori és la recuperació del ferit i en aquest sentit ha recordat que en el que portem d’any la Guàrdia Urbana ha atès 14.571 persones sense sostre a la ciutat.

Les pistoles Taser

Tant els sindicats policials com el PP han reclamat que la Guàrdia Urbana tingui pistoles elèctriques, com els mossos, per poder actuar en casos com aquest i minimitzar els riscos. Una demanda a la qual el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat ha dit que “no s’han de prendre decisions en calent”.

L’actuació policial ha generat molta polèmica i, fins i tot, la CUP ha demanat la dimissió de Batlle. El tinent d’alcalde ha defensat que “s’està fent una molt bona feina en polítiques de seguretat” i per tant, descarta aquesta possibilitat.

No aclareix si l’actuació va ser correcta

La investigació dels Mossos d’Esquadra per esclarir què va passar no és conclusiva, segons el conseller d’Interior Miquel Sàmper. La policia catalana el va lliurar aquest dimarts al jutjat perquè sigui el jutge qui conclogui si l’actuació policial va ser o no proporcional.

L’atestat policial, tal com va explicar Sàmper, és un recull de proves testimonials i gràfiques dels fets, però en cap cas emet cap conclusió sobre el succés. Segons Batlle, ara l’Ajuntament està a l’espera del que decideixin les autoritats judicials i que podria incloure una “reconstrucció dels fets”.