Diversos sindicats policials han defensat que l’actuació de dissabte en què agents de la Guàrdia Urbana van abatre un home sense llar, es va fer amb “total professionalitat”. Asseguren que en tot moment es va seguir el “principi de proporcionalitat” per fer servir l’arma de foc. Tot i això, des del sindicat CSIF lamenten que, a hores d’ara, els agents de la Guàrdia Urbana encara no disposin d’eines alternatives com Taser, pistoles elèctriques o gas pebre, que els hagués permès reduir, diuen, l’home de manera més adequada. “Si l’agent hagués disposat d’una pistola elèctrica, per exemple, no parlaríem d’una ferida de bala. L’haurien pogut reduir sense lesionar-lo”, ha explicat Eugenio Zambrano del CSIF.

Precisament des del mateix sindicat informen que aquesta és una petició històrica i que se senten en desavantatge en relació amb la resta de cossos policials “no pot ser que els agents de la Guàrdia Urbana haguem de fer front a tot tipus d’amenaces sense disposar de les eines adequades, com tenen altres cossos policials”, ha explicat . Reclamen al govern municipal que els doti amb les eines i la formació necessària per desenvolupar amb seguretat la seva feina. “No entenem perquè l’Ajuntament de Barcelona no se’ns dota de les eines necessàries, és evident que estem davant d’un desistiment de funcions per part de l’Ajuntament”, han explicat.

Altres sindicats com la SAPOL, també declaren que, en cas que la Guàrdia Urbana hagués disposat d’aquestes eines alternatives, l’home no hauria resultat ferit de gravetat.

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per esclarir què va passar durant el tiroteig i la policia municipal té en marxa també una investigació interna.