(ACN) Les institucions han apel·lat als homes perquè denunciïn i combatin la violència masclista que observin o coneguin en altres homes, com amics o familiars. “És hora que us feu responsables i intervingueu”, recull el manifest unitari llegit per la seva autora, l’advocada Carla Vall, en l’acte institucional central del Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que s’ha fet aquest dimecres la plaça de Sant Jaume.

El manifest insta els homes a fer-se “còmplices” d’un món millor i avisa els agressors que “no hi haurà cap espai per a la immunitat”. “Les violències masclistes només es poden eliminar des de l’arrel”, ha conclòs Vall. El manifest ha estat marcat per la pandèmia i ha recordat les dones que han hagut de conviure durant el confinament amb l’agressor. “S’ha demostrat que per a moltes ser a casa no és sinònim de pau sinó de por i violència”, ha llegit Vall.

A través de la lectura del manifest, Vall ha expressat el “ferm compromís” de les institucions per desplegar polítiques públiques que garanteixin l’atenció i la reparació de les supervivents. Alhora ha mostrat reconeixement cap a les persones que han fet el pas de sortir de la situació de violència i les entitats i les associacions que han atès l’emergència. “Necessitem un compromís per garantir la vida digna de les dones i nenes”, ha apuntat.

minut silenci 25-N

El manifest unitari s’ha llegit després del minut de silenci i ha estat consensuat per les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l’Ajuntament de Barcelona; l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i la Delegació del Govern. A l’acte hi han assistit l’alcaldessa, Ada Colau, i tots els líders municipals, així com el vicepresident Pere Aragonès i el president del Parlament, Roger Torrent, entre altres autoritats.