L‘home sense llar ferit d’un tret per la Guàrdia Urbana aquest dissabte continua ingressat a la unitat de cures intensives de l’Hospital de Sant Pau en estat crític i, segons ha confirmat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, està custodiat pels Mossos d’Esquadra perquè té una ordre de crida i cerca pendent. Mentrestant, els Mossos d’Esquadra estan enllestint l’atestat policial, que haurà de concretar com va actuar la víctima que, segons la Urbana, va amenaçar els agents amb una arma blanca, i quina va ser la intervenció policial, sobretot la del policia que el va disparar.

Entitats com Arrels asseguren que l’home ferit és una persona sense llar tranquil·la i gens agressiva, i els advocats d’Irídia qüestionen l’actuació policial i creuen que és desproporcionada. En canvi, els sindicats de la Guàrdia Urbana defensen la intervenció, malgrat que reconeixen que l’arma de foc és lesiva. Per això reclamen la pistola elèctrica Taser, com tenen els Mossos.

“Nosaltres no disposem d’una eina proporcional i que no sigui tan lesiva: amb el bastó causem lesions i amb la pistola fins i tot podem causar-li la mort”, diu el portaveu de SAPOL, Jordi Rodríguez. Des del CSIF, Eugenio Rodríguez, assegura que si haguessin tingut la pistola Taser l’home no estaria ferit.

Més actuacions polèmiques amb arma de foc

Aquesta no és l’única intervenció de la Urbana que darrerament ha estat polèmica per la utilització de l’arma de foc. Salvant totes les distàncies, el juliol de l’any passat als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, un agent va abatre una gossa de raça potencialment perillosa que havia mossegat tres persones.

L’actuació més polèmica, però, i que va provocar fins i tot manifestacions al carrer, va ser la mort de la gossa Sotta, que va morir abatuda per una patrulla el Nadal del 2018 perquè, segons la versió policial, va mossegar un dels policies al braç i mostrava actitud agressiva. El cas s’està investigant als jutjats i, segons fonts jurídiques, tots els testimonis que han declarat fins ara asseguren que la gossa no va atacar el policia ni tampoc es mostrava agressiva.