embarassada contaminació

Els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han detectat un miler de casos sospitosos de violència masclista en embarassades en el darrer any. La detecció és possible gràcies a un qüestionari específic de detecció que s’ha fet a un 62 % de les embarassades. D’aquestes dones, al voltant d’un 2 % va sortir positiu en el test, i posteriorment els professionals sanitaris van acabar confirmant aquesta situació de violència masclista. En total, a l’atenció pimària de l’ICS s’han registrat 2.135 casos de violència durant el 2020.

Des de l’ICS també confirmen que durant la pandèmia, amb el confinament i l’aïllament social, s’han agreujat les situacions de violència.  Tot i això, durant aquest període es van reduir el nombre de deteccions per l’elevada pressió assistencial de la primària.

Més formació per millorar la detecció

Davant d’aquesta situació, l’organisme ha reforçat les eines de capacitació dels professionals a l’hora de detectar i atendre les víctimes. Els professionals disposen de més formació en línia i també de cursos específics sobre violència sexual, obstètrica, atenció en urgències hospitalàries i en l’atenció primària.

Els professionals d’atenció primària també disposen de qüestionaris validats de detecció, així com eines d’atenció i seguiment de les dones per al seu registre, i que incorporen una escala de benestar emocional.