L’Ajuntament de Barcelona instal·larà dues passarel·les metàl·liques per sobre de l’aqüeducte del torrent del Bosc Llarg per unir Ciutat Meridiana amb el barri veí de Can Cuiàs (Montcada i Reixac). Una de les passeres serà per a vianants, mentre l’altra serà per als patinets i bicicletes. “Hi havia un debat sobre si fer una sola passarel·la, per respectar més la imatge arquitectònica de l’aqüeducte, però hem pres la decisió de fer-ne dues per una qüestió de sentit comú: hi haurà molta circulació de vianants, bicicletes, patinets, cadires de rodes…”, explica Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Dues passeres i una il·luminació funcional

Es tracta d’un tram d’un dels dos aqüeductes del barri, datats de finals de segle XIX, que van portar aigua a la ciutat des del Vallès. L‘altre està integrat al Parc de l’Aqüeducte i disposa d’il·luminació artística, en colors. En el cas de l’aqüeducte del torrent del Bosc Llarg, les passeres tindran il·luminació però funcional, no de caire artístic. “No serà una il·luminació per destacar el caràcter patrimonial de l’aqüeducte, sinó una il·luminació per permetre el pas quan es faci fosc“, afegeix Marcé.

Encara queda molt camí per fer, però aquesta decisió suposa un pas ferm cap a l’inici de les obres. Un cop pressa la decisió de com serà la transformació d’aqüeducte a pont, els arquitectes poden començar a dibuixar. “La idea és tenir el projecte executiu i posar-ho a licitació el més aviat possible”, afirma el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé.

Impaciència del veïnat

No serà tan aviat com voldrien els veïnats de banda i banda del torrent. Fa molts anys que reclamen aquest pas per transitar entre barris. “Hi ha gent que porta els infants a l’escola a Ciutat Meridiana, alguns van a Can Cuiàs a comprar, des d’allà venen aquí, hi tenen família o amics…”, explica Filiberto Bravo, de l’AV Ciutat Meridiana. “Per a nosaltres és indispensable, no és un caprici, i no entenem per què no s’ha fet encara. Aportarà molts beneficis, i pot fer ressaltar unes estructures que són un símbol del barri“.

Actualment han de fer una gran volta, d’uns 700 metres, pels pendents de la zona, o bé creuar el torrent. Excepte si plou. “Has de baixar el marge, i al mig quan plou hi baixa l’aigua i és impracticable. Hi ha hagut algunes caigudes, la meva dona, per exemple”, es queixa José Muñoz, un veí de la banda de Ciutat Meridiana.

Cada dia hi ha gent que creua el torrent per estalviar-se tota la volta, hi passen famílies cap a l’escola, o amb els carretons d’anar a comprar, però si plou és perillós ”
José Muñoz
Vianants creuen el torrent cap a Can Cuiàs al costat de l’aqüeducte

El pas següent, la millora del torrent

L’Ajuntament posa sobre la taula un altre projecte: la millora del torrent que salva l’aqüeducte, com una zona de confluència i trobada entre les dues ciutats, Barcelona i Montcada. Precisament pel seu caràcter fronterer, serà una intervenció que s’ha de negociar en l’àmbit metropolità.

Actualment, la part baixa del torrent és un espai silvestre i amb un espai dedicat com a aparcament provisional mentre acaba la instal·lació d’escales mecàniques i reurbanització de l’entorn dels edificis del carrer de les Agudes.