inversió a Nou Barris

Els propers mesos està previst que arrenquin fins a set intervencions de certa envergadura a Nou Barris. L’Ajuntament ha anunciat una inversió d’uns 4,5 milions d’euros del Pla de rehabilitació integral (PRI) i 7,1 milions més procedents del Pla de barris.

En total, 11,6 milions d’euros destinats a la reurbanització i millora de l’accessibilitat de carrers i zones comunitàries. Les obres es distribueixen per bona part del mapa de Nou Barris i van de la connectivitat de Can Peguera i els seus equipaments comunitaris, a la reforma del Parc Central de Torre Baró, la instal·lació d’escales mecàniques a Ciutat Meridiana i la reforma de tres carrers.

El Balcó d’Equipaments de Can Peguera

La inversió més forta, amb 4,1 milions d’euros, serà connectar i millorar l’accessibilitat entre els tres nivells de Can Peguera, especialment entre les casetes blanques i el conegut com a Balcó d’Equipaments, anomenat així perquè el Casal de Barri la Cosa Nostra, el Centre de Dia Pi i Molist, el Centre Obert Tronada i el Casal de Gent Gran Can Peguera es troben sobre un mur i amb un fort desnivell per sobre els habitatges.

També s’enllaçarà millor amb el Parc del Turó de la Peira i els barris adjacents. Per fer-ho s’augmentaran les connexions amb el carrer de Beret, refent les escales adaptades amb un ascensor que tingui parada al Centre de Dia Pi i Molist, connectant de manera independent el carrer de Vila-seca amb el Balcó d’Equipaments i construint unes escales a la plaça de Biure.

El casal de barri la Cosa Nostra, de Can Peguera

Aquesta actuació esdevindrà el primer pas del Pla de futur de Can Peguera, un redisseny del barri que ha de rehabilitar habitatges i millorar aspectes com la mobilitat i l’accessibilitat dins el petit barri nascut com a cases barates aviat farà 100 anys. El veïnat esperava l’inici d’aquest Pla de futur des de fa anys. Ara es fa possible a través dels fons del Pla de barris de Can Peguera i el Turó de la Peira. Segons el districte de Nou Barris, les obres començaran a la tardor i duraran uns 13 mesos.

Noves escales mecàniques a Ciutat Meridiana

També prové de les inversions del Pla de barris la segona inversió més gran: 3,5 milions d’euros. Es tracta de la segona fase de les escales mecàniques de Ciutat Meridiana, entre els carrers de les Agudes i del Pedraforca i l’avinguda dels Rasos de Peguera. Es connectaran els carrers per sobre dels forts desnivells característics del barri i s’aprofitarà per reurbanitzar l’entorn amb uns jardins.

Instal·lació de la primera fase d’escales mecàniques al carrer de les Agudes

És una reivindicació veïnal de fa molts anys, i dona continuïtat a la primera fase que s’està executant ara entre Agudes i Rasos de Peguera, on es troba l’estació de la Línia 11 de metro de Ciutat Meridiana. En aquesta segona fase, també es crearan itineraris més accessibles i zones verdes entre els blocs, les escales mecàniques i les escales convencionals. A més, es renovarà el paviment als passatges d’accés a les porteries i es millorarà la il·luminació per recuperar l’ús comunitari d’aquests espais. L’inici d’obres es preveu per a finals d’aquest estiu.

Reurbanitzacions de carrers

En aquella època també hauria de començar la reurbanització d’un parell de carrers de Vilapicina i la Torre Llobeta i de les Roquetes. D’una banda, es renovaran el carrer d’Amílcar, entre la plaça de Santa Eulàlia i el carrer de Cartellà; i el carrer de Pardo, entre el passeig de Fabra i Puig i el carrer d’Escòcia, a partir de la inversió de 945.000 d’euros del Pla de rehabilitació integral (PRI).

D’altra banda, dins del Pla de barris, es reurbanitzarà el carrer de Llopis amb Pla dels Cirerers, a les Roquetes, amb un pressupost d’1,3 milions d’euros. En aquest cas es vol millorar l’itinerari dels vianants des de l’estació de les Roquetes al barri, ampliar-ne les voreres i instal·lar-hi mobiliari urbà, enllumenat i arbrat. L’Ajuntament preveu que les obres acabin l’estiu de l’any 2022.

Millores als parcs centrals de Nou Barris i de Torre Baró

Al Parc Central de Nou Barris es modificarà la sala de màquines del llac per guanyar espai per a la construcció d’una escola bressol a la masia de Can Carreras. Al mateix temps, s’aprofitarà per millorar l’eficiència energètica i reduir la potència elèctrica necessària per al funcionament de les fonts. El projecte ja està licitat per 900.000 euros amb la intenció d’iniciar les obres a finals d’aquest estiu.

I pel que fa al Parc Central de Torre Baró, també a l’estiu s’hi faran obres de reurbanització per tal de millorar l’accessibilitat d’aquesta porta d’entrada a Collserola. La intervenció renaturalitzarà i millorarà la relació amb l’aqüeducte, el qual es preveu il·luminar de forma ornamental, i amb l’entorn natural. El projecte implica un pressupost de 880.000 euros.