És la via més ràpida per passar de Ciutat Meridiana a Can Cuiàs. Un camí costerut, a tocar de l'aqüeducte, no apte per a tots els públics. ALFONSO CASTAÑEDA, veí "Hay gente mayor como yo, que voy con bastón, que no podemos cogerlo." I els dies de pluja, la cosa es complica. CRISTINA LECOVA, veïna "Un dia que va ploure vaig caure i quasi caic cap a baix però vaig aconseguir agafar-me." Si es vol creuar, l'alternativa al corriol és fer tota la volta al torrent. Una bona caminada, amb força pendent. Per això, els veïns reclamen un pas per l'aqüeducte. SANDRA CASTANEDO "Pasamos cuatro veces al día para ir al colegio con los niños... carteras... cargados. Lluvia, viento, esto resbala. Nosotros pagamos nuestros impuestos y queremos que se nos escuche." "A més de les escoles que hi ha a banda i banda de l'aqüeducte, un altre dels motius de molts veïns per creuar-lo és aquesta zona esportiva, situada a la banda de Montcada." També hi ha qui fa la compra al barri veí. El pas per l'aqüeducte és una reivindicació històrica. Segons els veïns, l'Ajuntament de Barcelona i el de Montcada i Reixach no es posen d'acord. ANTONIO CERA, AV Can Cuiàs "Montcada nos dice que esto es cosa de Barcelona y Barcelona que es cosa de Montcada. Y el uno por el otro la casa sin barrer, como dice el refrán." El consistori barceloní està buscant una solució provisional per millorar la connectivitat entre els dos barris, tot i que de moment no hi ha cap pla concret sobre la taula.

Els separen pocs metres de distància i comparteixen molts serveis, però passar de Ciutat Meridiana a Can Cuiàs no és fàcil. Una de les opcions és caminar durant 10 minuts en un tram amb força desnivell. L’altra, creuar el torrent del Bosc Llarg a través d’un sender de terra costerut que no és apte per a tots els públics. El barranc per on passa el camí està molt brut, els veïns denuncien que hi ha rates, i en dies de pluja és molt fàcil relliscar. Tot i així, l’utilitzen cada dies desenes de persones, que van d’un barri a l’altre per anar a l’escola, al supermercat, al metge o al poliesportiu.

Una de les reivindicacions històriques dels veïns és que s’habiliti un pas per l’aqüeducte de Dosrius, una construcció del segle XIX declarada bé d’interès local que servia per portar aigua fins a Barcelona des del Vallès. Els cartells amb la demanda pengen des de diferents indrets de la construccció, que dóna la casualitat que és un dels punts d’interès arquitectònic de Nou Barris destacat en la campanya per promoure el turisme a la zona. La proposta dels veïns és situar una plataforma per sobre de l’aqüeducte, de manera similar a com es va fer al Parc Central, per tal d’evitar més desnivells.

Des de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo denuncia que aquesta demanda està sobre la taula des de fa tres legislatures i explica que fa més de 10 mesos que estan en espera d’una reunió entre els afectats. Però el fet d’estar situats en una zona limítrofa no facilita les coses. Alfonso Cera, de l’Associació de Veïns de Can Cuiàs, critica que els ajuntaments responsables es passen la pilota: “Montcada ens diu que això és cosa de Barcelona i Barcelona, que és cosa de Montcada. I l’un per l’altre, la casa queda sense escombrar, com diu la dita”. Bravo apunta que la nova connexió uniria més els barris des del punt de vista comercial i social i vaticina que podria suposar la reanimació del mercat.

En el cas de Montcada i Reixac, a més, els veïns han recollit prop de 800 signatures per demanar que es facin unes escales d’accés a la pista de futbol del barranc, utilitzada cada dia per desenes d’infants. La Sandra Castanedo, veïna de Can Cuiàs, denuncia que hi passen “quatre vegades al dia per anar a l’escola amb els nens, amb les carteres i carregats”, i reclama que se l’escolti.

L’Ajuntament de Barcelona indica que es treballa en una solució provisional per millorar la connectivitat entre els dos barris. A més, el fet de tractar-se d’una zona amb un torrent requereix prèviament estudis urbanístics i hidrològics, que ja estan en marxa. Fins al moment s’han fet algunes reunions entre les parts però no hi ha cap pla concret sobre la taula.